Δραματική Κατάσταση στην Εφοδιαστική Αλυσίδα της Λέσβου
Η εφοδιαστική αλυσίδα της Λέσβου βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, καθώς οι κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων έχουν επιφέρει «απαγορευτικό» στο λιμάνι, με αποτέλεσμα να έχει παραλύσει η εμπορική δραστηριότητα. Οι συνέπειες αυτής της διακοπής στις μεταφορές από την ηπειρωτική Ελλάδα είναι άμεσες και ορατές στην καθημερινή ζωή των κατοίκων. Τα σούπερ μάρκετ στη Μυτιλήνη αναφέρουν πλήρη εξάντληση των αποθεμάτων τους μετά την αυξημένη προσέλευση καταναλωτών το Σαββατοκύριακο, με τα ράφια να είναι σχεδόν άδεια λόγω της απαγόρευσης αποβίβασης βαρέων οχημάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το stonisi, η πλήρης αναστολή εκφόρτωσης προϊόντων από τα πλοία έχει προκαλέσει σοβαρή επιχειρηματική ασφυξία. Κάθε μέρα που περνά χωρίς νέες παραλαβές μειώνει επικίνδυνα τη διαθέσιμη ποσότητα αγαθών και δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση της κατάστασης και την επαναλειτουργία του δικτύου διανομής.
Επιπλέον, ο τομέας της εστίασης πλήττεται σοβαρά. Τα εστιατόρια και οι ταβέρνες δυσκολεύονται να καλύψουν τις ανάγκες τους καθώς βλέπουν τα αποθέματα τους να εξανεμίζονται γρήγορα. Οι επαγγελματίες του κλάδου εκφράζουν τον προβληματισμό τους σχετικά με τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση ανεφοδιασμού.
Η κρίση αυτή επηρεάζει συνολικά τον επιχειρηματικό κόσμο του νησιού. Ακόμη και εταιρείες που δεν ασχολούνται άμεσα με τρόφιμα αλλά περιμένουν υλικά από την πρωτεύουσα βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Τεχνικά γραφεία και εμπορικά καταστήματα αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες λόγω έλλειψης απαραίτητων πρώτων υλών.
Κίνδυνος για τις Θέσεις Εργασίας
Το άγχος των ιδιοκτητών τώρα στρέφεται προς τη διατήρηση θέσεων εργασίας. Ένας τοπικός επιχειρηματίας δήλωσε ανώνυμα: «Έχω 16 υπαλλήλους και δεν μπορώ να λειτουργήσω χωρίς προμήθειες· τι θα κάνω αυτούς τους ανθρώπους που εξαρτώνται από τον μισθό; Δεν έχω έσοδα για να τους πληρώνω». Η παράταση αυτής της κατάστασης απειλεί όχι μόνο τη δική του επιχείρηση αλλά επίσης τις οικογένειες πολλών εργαζομένων.
Το αίσθημα απελπισίας κυριαρχεί στην αγορά της πόλης καθώς οι πιέσεις εντείνονται καθημερινά. Ιδιοκτήτης ενός μικρού σούπερ μάρκετ ανέφερε: «Τα ράφια είναι σχεδόν άδεια κι ο κόσμος ζητά βασικά προϊόντα που λείπουν». Αν δεν υπάρξουν προμήθειες σύντομα, θα βρεθούν σε αδιέξοδο όσον αφορά την εξυπηρέτηση των πελατών.
Aντίστοιχοι προβληματισμοί υπάρχουν στους χονδρέμπορους που αντιμετωπίζουν ακυρώσεις παραγγελιών και οικονομικές ζημιές. Εκπρόσωπος του κλάδου τροφοδοσίας δήλωσε: «Τροφοδοτούμε πολλές επιχειρήσεις στο νησί κι αυτή τη στιγμή έχουμε προϊόντα μόνο για λίγους πελάτες μας». Η κατάσταση αυτή μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην αγορά αλλά και στην απασχόληση αν συνεχιστεί.
Είναι φανερό ότι το νησί δοκιμάζεται σκληρά υπό αυτές τις συνθήκες,με τον εμπορικό ιστό υπό πίεση ενώ οι κάτοικοι αγωνίζονται καθημερινά για την επιβίωση τους.
