Σημαντικότητα του Έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Κύπρο
«Είναι πολύ σημαντικό ότι το έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο διεξάγεται σε αυτή τη χρονική συγκυρία στην Κύπρο. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πως θα αναβαθμίσουμε την έννοια της ευρωπαΐκής στρατηγικής αυτονομίας αλλά και την έννοια της ευρωπαΐκής αμυντικής αλληλεγγύης», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Λευκωσία.
«Η Ελλάδα και πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης στήριξαν την Κύπρο κατά τη διάρκεια των επιθέσεων που δέχτηκε στο πλαίσιο της σύρραξης μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν. Αυτή η κατάσταση αποτέλεσε μια απόδειξη ότι η Ευρώπη μπορεί να σταθεί αυτόνομα δίπλα σε κράτη μέλη που βρίσκονται υπό απειλή. Από καιρό μιλώ για την ανάγκη ουσιαστικής ενίσχυσης και ενεργοποίησης του άρθρου 42 παράγραφος 7 των ευρωπαϊκών συνθηκών, δηλαδή της ρήτρας αμοιβαίας υποστήριξης, που υποχρεώνει τα κράτη να παρέχουν βοήθεια σε οποιοδήποτε μέλος δεχτεί επίθεση. Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι αυτό το ζήτημα έχει πλέον ενσωματωθεί στην ατζέντα του ευρωπαϊκού συμβουλίου», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
«Επιπλέον,η Ελλάδα σκοπεύει να αξιοποιήσει την προεδρία της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2027 για να προωθήσει ακόμα περισσότερο αυτή τη συζήτηση»,τόνισε.
«Έχουμε επίσης τη δυνατότητα να εξετάσουμε το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο καθώς και τις οικονομικές συνέπειες από τη διαρκή σύγκρουση στον Κόλπο. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δείξει έμπρακτη στήριξη προς τους πολίτες μας, πάντα μέσα στα όρια των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων. Το γεγονός ότι καταφέρνουμε να δημιουργούμε πλεονάσματα, μειώνουμε το χρέος μας και διατηρούμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ενώ παράλληλα στηρίζουμε όσο μπορούμε τους Έλληνες πολίτες είναι ένδειξη υγείας για την ελληνική οικονομία. Γνωρίζω καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας λόγω της παρατεταμένης κρίσης ακρίβειας, η οποία τώρα συνοδεύεται από μεγάλη οικονομική αστάθεια. Στεκόμαστε δίπλα τους όσο μπορούμε χωρίς ψεύτικες υποσχέσεις ή κινήσεις που θα διαταράξουν τη δημοσιονομική ισορροπία, θεμέλιο πάνω στο οποίο βασίζονται όλες οι πολιτικές μας», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
