Τουσκ: Πανηγυρισμοί για την απουσία Ρώσων στη Σύνοδο Κορυφής – Χωρίς τον Όρμπαν, η ανακούφιση είναι τεράστια!

Ντόναλντ Τουσκ: “Η χρήση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την Ουκρανία είναι δικαιολογημένη και θετική για την Ευρώπη”

Η Σύνοδος Κορυφής χωρίς Ρώσους ηγέτες φέρνει ανακούφιση

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη διάρκεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής στην Κύπρο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι υπάρχει «τεράστια ανακούφιση» ανάμεσα στους Ευρωπαίους ηγέτες καθώς «για πρώτη φορά εδώ και χρόνια δεν υπάρχουν Ρώσοι στην αίθουσα». Ωστόσο, όπως σημειώνει το Politico, ο Τουσκ έριξε μια ματιά στον Σλοβάκο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο που περνούσε από πίσω. Ο Πολωνός ηγέτης υπονόησε ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δεν συμμετέχει πια στις συνόδους μετά την πρόσφατη ήττα του στις εκλογές και τα φιλορωσικά αισθήματα του Φίτσο.

Ο Τουσκ πρόσθεσε ότι «είναι αστείο», ενώ αργότερα ανήρτησε στο X τη φράση «χωρίς Ρώσους στην αίθουσα», αποφεύγοντας να αναφέρει τον Φίτσο.

Ο Φίτσο έχει διαχρονικά εκφράσει αντιθέσεις με την ευρωπαϊκή πολιτική σχετικά με την Ουκρανία και πλέον είναι πιο απομονωμένος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μετά την ήττα του Όρμπαν. Διπλωμάτες και αξιωματούχοι περιγράφουν μια «εντελώς νέα ατμόσφαιρα» στις συνεδριάσεις της ΕΕ μετά την απομάκρυνση του Όρμπαν, με θέματα που είχαν παραμείνει στάσιμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως οι κυρώσεις και η βοήθεια προς την Ουκρανία, να αρχίζουν επιτέλους να προχωρούν.

Επιπλέον, ο Πολωνός πρωθυπουργός χαιρέτισε τη νίκη του Πέτερ Μαγιάρ ως ένδειξη ότι οι δημοκράτες παραμένουν ισχυροί. Ανέφερε παρόμοια αποτελέσματα σε πόλεις όπως η Βαρσοβία, το Βουκουρέστι και η Βουδαπέστη ως απόδειξη ότι υπάρχει μέλλον για την Ευρώπη όσον αφορά τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

European Council meeting. For the first time in years there are no Russians in the room. Huge relief.
— Donald Tusk (@donaldtusk) April 24, 2026

Κύλιση στην κορυφή