«Ντόναλντ Τραμπ: Αναστέλλει την επιχείρηση “Ελευθερία” σε κρίσιμες διαπραγματεύσεις με το Ιράν»

Αναστολή του Σχεδίου Ελευθερία από τον Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μέσω μιας ανάρτησής του την προσωρινή αναστολή της επιχείρησης «Project Freedom», η οποία σχετίζεται με τη διέλευση πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ. Αυτή η απόφαση ελήφθη κατόπιν αιτήματος του Πακιστάν και άλλων κρατών, καθώς και λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν.

Η ανάρτηση του Τραμπ:

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, αυτή η κίνηση συνδέεται με μια «σημαντική στρατιωτική επιτυχία» στην εκστρατεία κατά της Ιρανικής κυβέρνησης και την πρόοδο που έχει σημειωθεί για την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας με την Τεχεράνη.

Παρόλο που το σχέδιο αυτό αναστέλλεται προσωρινά, ο ναυτικός αποκλεισμός παραμένει σε ισχύ. Η διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης «Project Freedom» αποσκοπεί στο να δοθεί χρόνος για να εξεταστεί εάν μπορεί να υπάρξει μια τελική συμφωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών.

Μάρκο Ρούμπιο: “Η επιχείρηση ‘Επική Οργή’ έχει ολοκληρωθεί”

Nωρίτερα,ο Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στον Λευκό Οίκο ότι η επιθετική φάση της σύγκρουσης που ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου έχει πλέον ολοκληρωθεί. Όπως ανέφερε, οι Ηνωμένες Πολιτείες επικεντρώνονται τώρα στην επαναλειτουργία των Στενών μέσω ενός αμυντικού σχεδίου που εξασφαλίζει ελεύθερη ναυσιπλοΐα χωρίς προκλητικές ενέργειες. Παράλληλα, οι ΗΠΑ καλούν το Ιράν να αποδεχτεί τους όρους μιας διπλωματικής συμφωνίας για τη σταθερότητα στην περιοχή.

“Η επιχείρηση Επική Οργή έχει τελειώσει”, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Κογκρέσο. “Έχουμε περάσει αυτή τη φάση”. Υπογράμμισε ότι οι ενέργειες των ΗΠΑ είναι πλέον αμυντικές: “Απαντούμε μόνο όταν δεχόμαστε επίθεση. Είναι μια αμυντική στρατηγική. Αν δεν δεχτούμε πυρά εμείς ή τα πλοία μας δεν δέχονται πυροβολισμούς, δεν ανοίγουμε πυρ· αλλά αν μας χτυπήσουν θα ανταποδώσουμε”.

Ο Μάρκο Ρούμπιο πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε επαφή με πλοία που θέλουν να βγουν από τον Περσικό Κόλπο. Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ είχε δηλώσει ότι “εκατοντάδες” πλοία περιμένουν για να περάσουν από τα Στενά του Ορμούζ, κάτι που υπογραμμίζει τις πιέσεις στη διεθνή ναυσιπλοΐα.

Κύλιση στην κορυφή