Επίσκεψη του Επιτρόπου Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού στον Έβρο
Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Επιτρόπου Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού, Απόστολου Τζιτζικώστα, στην περιοχή του Έβρου. Η παρουσία του στη Θράκη συνδέεται με την εορτή της Ευρώπης το 2026, όπου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τα σύνορα, την ασφάλεια, την ενέργεια καθώς και την περιφερειακή ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα.
Η πρώτη στάση της επίσκεψης ήταν ο φράχτης του Έβρου. Εκεί ο κ. Τζιτζικώστας ενημερώθηκε για τη λειτουργία της εγκατάστασης και δήλωσε σχετικά με τη σημασία της Θράκης στην προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων:
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μία επικράτεια αξιών. Ταυτόχρονα είναι μια γεωγραφική επικράτεια. Και ως γεωγραφική επικράτεια έχει σύνορα. Και τα σύνορά της είναι εδώ, στη Θράκη, που αποτελεί την ασπίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης…».
Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Κοινό Επιχειρησιακό Κέντρο Ελληνικής Αστυνομίας στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» στην Αλεξανδρούπολη. Εκεί ενημερώθηκε για τις επιχειρησιακές δραστηριότητες καθώς και για τη συνεργασία των αρχών σε θέματα επιτήρησης των συνόρων:
«Εδώ βλέπουμε την εικόνα της Ευρώπης…».
Στον Σταθμό Μέτρησης Φυσικού Αερίου στην Αμφιτρίτη (ΔΕΣΦΑ), ο Επίτροπος τόνισε τη γεωπολιτική σημασία της Θράκης για τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης:
«Οι αλλεπάλληλες ενεργειακές κρίσεις…». Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλο Τοψίδη στο Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης,αναφέρθηκε στους ευρωπαϊκούς πόρους που έχουν διατεθεί στην περιοχή τα τελευταία δέκα χρόνια: «Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας έχει εξασφαλίσει πόρους ύψους 1 δισ. ευρώ…». Ειδικότερα ανέφερε τα έργα στο οδικό δίκτυο Αλεξανδρούπολης – Πυθίου.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με αυτοψία στα έργα του Ανατολικού Περιφερειακού Δρόμου Αλεξανδρούπολης καθώς επίσης με συναντήσεις νέων επιχειρηματιών από τη Θράκη που συμμετέχουν σε νεοφυείς εταιρείες.
