«Μισθωτοί με μπλοκάκι: Πότε θα πληρώσετε και πότε θα πάρετε επιστροφή»

Πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ – Πότε θα πάνε ταμείο οι δικαιούχοι

Ανακοίνωση για τις Ασφαλιστικές Υποχρεώσεις του 2025

Πολλοί εργαζόμενοι που έχουν παράλληλη ασφάλιση (δηλαδή μισθωτοί με μπλοκάκια) βρέθηκαν προ εκπλήξεως όταν έλαβαν email με το ποσό που οφείλουν στον ΕΦΚΑ μέχρι την επόμενη Παρασκευή, αν και η υποχρέωση αυτή αφορά τους εργοδότες τους. Χθες, ο ΕΦΚΑ δημοσίευσε τα εκκαθαριστικά ασφαλιστικών εισφορών για το έτος 2025, τα οποία αφορούν ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες που εργάζονται παράλληλα ως μισθωτοί. Το μπέρδεμα έγινε άμεσα αντιληπτό.

Ο φορέας ενημέρωσε σχετικά:

«Κατά την ολοκλήρωση της εκκαθαριστικής διαδικασίας ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτών για το έτος 2025,σε μικρό ποσοστό εκκαθαρίσεων δεν έχουν ληφθεί υπόψη στοιχεία μισθωτής απασχόλησης για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2025,λόγω των παρατάσεων που είχαν δοθεί για την υποβολή των ΑΠΔ,ενόψει της μετάπτωσης στο νέο ΟΠΣ. Εντός του Ιουνίου 2026 πρόκειται να πραγματοποιηθεί τροποποιητική εκκαθάριση με βάση τα νεότερα στοιχεία.

Για όσους ασφαλισμένους προκύπτει χρεωστική εκκαθάριση λόγω της απουσίας των παραπάνω στοιχείων, δεν απαιτείται η καταβολή της πρώτης δόσης μέχρι τις 29/05/2026 καθώς αναμένονται οι νέοι υπολογισμοί των ασφαλιστικών εισφορών.

Διαμόρφωση Εισφορών

Οι εργαζόμενοι που εμφανίζουν μικτές αποδοχές κάτω από 1.200 ευρώ ή εκείνοι που έχουν επιλέξει υψηλότερη κατηγορία ασφάλισης στη μη μισθωτή απασχόληση καλούνται να πληρώσουν την πρώτη δόση συμπληρωματικών εισφορών έως τις 29 Μαΐου. Οι υπόλοιποι θα λάβουν μηδενικό εκκαθαριστικό. Κάποιοι μπορεί να κληθούν να καταβάλουν συνολικές εισφορές υπέρ ανεργίας ύψους 120 ευρώ.

Κύλιση στην κορυφή