Νέα Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Ανακοπών από τον Υπουργό Δικαιοσύνης
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, άνοιξε την ομιλία του σήμερα με ένα χιουμοριστικό ανέκδοτο κατά την παρουσίαση της «Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Ανακοπών». Στόχος αυτής της καινοτομίας είναι να επιταχυνθεί η εκδίκαση 36.500 υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια για ανακοπές κατά διαταγών πληρωμής και πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης,οι οποίες μπορεί να φτάσουν μέχρι το 2039. «Η πιο εντυπωσιακή είδηση στον τομέα της Δικαιοσύνης είναι ότι η επιτάχυνση που ισχυρίζεται το Υπουργείο είναι απλώς μια ψευδαίσθηση, καθώς οι υποθέσεις αυτές προγραμματίζονται για εκδίκαση το 2038», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αναγνωρίζοντας την κατάσταση αυτή ως «μια μαύρη τρύπα στο σύστημα»,ο υπουργός τόνισε ότι οι πρόσφατες αλλαγές έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς στην ταχύτητα έκδοσης αποφάσεων. Για αυτό τον λόγο συνεργάστηκαν με δικαστικές αρχές και δικηγόρους για τη δημιουργία αυτής της πλατφόρμας ώστε να επισπευσθεί η διαδικασία των εκκρεμών υποθέσεων. Με τη νέα αυτή προσέγγιση ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να επανακαθορίσουν τις δικάσιμες ημερομηνίες ώστε αυτές να γίνουν έως το 2028.
Στοιχεία για τις Εκκρεμείς Υποθέσεις
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, υπάρχουν συνολικά 36.500 ανακοπές σε διάφορα δικαστήρια της χώρας, με τις περισσότερες (33.000) στο Πρωτοδικείο Αθηνών και οι υπόλοιπες σε Θεσσαλονίκη, Πειραιά και άλλες περιοχές όπως Ιωάννινα και Χανιά.Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στην Αθήνα όπου οι δικάσιμοι φτάνουν μέχρι το 2039.
Αυτές οι καθυστερήσεις έχουν σοβαρές συνέπειες στην οικονομία καθώς κρατούν σε αβεβαιότητα πολίτες και επιχειρήσεις. Έτσι λοιπόν η εφαρμογή της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα ξεκινήσει από την 1η Σεπτεμβρίου 2026 προκειμένου όλοι εμπλεκόμενοι (δικαστές, δικηγόροι κλπ.) να ενημερωθούν πλήρως πριν από την ολοκληρωμένη εφαρμογή.
Διαδικασία Επανακαθορισμού των Εκκρεμών Ανακοπών
Η «Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Ανακοπών» θεσπίστηκε μέσω του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (νόμος 5221/2025), ο οποίος εισάγει ειδικές διαδικασίες επανακαθορισμού των εκκρεμών υποθέσεων χωρίς περιορισμούς στα δικαιώματα των διαδίκων. Οι αιτήσεις επανακαθορισμού θα γίνονται ηλεκτρονικά με άμεσο αριθμό κατάθεσης χωρίς ανάγκη φυσικής παρουσίας στο δικαστήριο.
Με αυτό τον τρόπο εξοικονομείται χρόνος τόσο για τους δικηγόρους όσο και για τους υπαλλήλους των δικαστηρίων ενώ δεν προβλέπονται αιτήματα αναβολής στη διαδικασία αυτή έτσι ώστε όλες οι υποθέσεις να εξετάζονται έγκαιρα.
Σχόλια από τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης
Ο Υφυπουργός Ιωάννης Μπούγας ανέφερε: «Πρέπει αποτελεσματικά να αντιμετωπίσουμε αυτό τον μεγάλο όγκο υποθέσεων χωρίς περιορισμούς στα οικονομικά συμφέροντα των διαδίκων». Οι αλλαγές αφορούν περίπου 36.500 περιπτώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στα ελληνικά δικαστήρια κυρίως στο Πρωτοδικείο Αθηνών αλλά επίσης σε άλλα μεγάλα πρωτοδικεία όπως αυτά του Πειραιά ή Θεσσαλονίκης.
“Ελπιστούμε ότι μέχρι το τέλος του 2028 θα έχουμε ολοκληρώσει αυτές τις σημαντικές εκκρεμότητες”, κατέληξε ο κος Μπούγας προσδιορίζοντας πως περίπου το 35% -40% αυτών πιθανόν θα συζητηθούν σύντομα.
