Σημαντική Μείωση στις Διεθνείς Τιμές Πετρελαίου
Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να σημειώνουν σημαντική πτώση, έπειτα από τη συμφωνία με το Ιράν και τις πρόσφατες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την κατάσταση στα Στενά του Ορμούζ, έναν από τους πιο κρίσιμους ενεργειακούς διαδρόμους παγκοσμίως.Σε ανάρτησή του στο Truth social, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι «τα πλοία αρχίζουν να κινούνται ξανά, πολλά από αυτά φορτωμένα με πετρέλαιο, μέσω των Στενών του Ορμούζ», προσθέτοντας ότι η νότια θαλάσσια διαδρομή είναι «απόλυτα ασφαλής και προστατευμένη», ενώ ανέφερε επίσης την ύπαρξη εναλλακτικών οδών διέλευσης.
Αυτές οι δηλώσεις ενισχύουν την αισιοδοξία στις αγορές σχετικά με τη δυνατότητα αποφυγής διακοπής της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας πετρελαίου. Ως αποτέλεσμα αυτής της θετικής προοπτικής,οι τιμές του αργού παρουσίασαν περαιτέρω πτώση: το αργό πετρέλαιο μειώθηκε κατά 5,31%,φτάνοντας τα 80,369 δολάρια ανά βαρέλι,ενώ το μπρέντ κατέγραψε πτώση 4,99%,στα 82,972 δολάρια ανά βαρέλι.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες των επενδυτών ότι η επανέναρξη της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ θα συμβάλει στην αποκατάσταση της ισορροπίας στην προσφορά και στη μείωση των πιέσεων στις διεθνείς αγορές ενέργειας. Αυτή η κατάσταση έρχεται μετά από εβδομάδες έντονης αβεβαιότητας που είχαν οδηγήσει σε εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου.
