Καταδίκη της Τρομοκρατικής Επίθεσης στη Θεσσαλονίκη
«Ενώνουμε τη φωνή μας με όλες και όλους όσοι από χθες καταδικάζουμε απερίφραστα, ρητά και κατηγορηματικά την αποκρουστική, φονική τρομοκρατική επίθεση στη Θεσσαλονίκη, που κόστισε τη ζωή ενός ανθρώπου και προκάλεσε φθορές, τραυματισμούς και τρόμο στην οικογένεια την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και στη δημοκρατία μας συνολικά», δήλωσε ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος.
«Αυτή είναι μια καταδικαστέα, απολύτως συμπεριφορά, η οποία δεν μπορεί να έχει θέση στη δημοκρατία μας. Η βία, ιδίως όταν υποδύεται την πολιτική πράξη, δεν μπορεί να έχει καμία θέση στη δημοκρατία μας. Η δικαιοσύνη είναι η μόνη απάντηση και αυστηρή απόδοση ευθυνών», πρόσθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Σχολιάζοντας τα τρία άρθρα που προτείνει η Νέα Δημοκρατία για αναθεώρηση (άρθρα 97Σ, 99Σ και 100Σ), ο Δημήτρης Μάντζος ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ θεωρεί πως αυτά δεν θα πρέπει να περιληφθούν στις αναθεωρητέες διατάξεις.
Άρθρο 97
Αναφορικά με την πρόταση της ΝΔ για το άρθρο 97 σχετικά με την κατάργηση της συνταγματικής διάταξης που προβλέπει ότι τα πολιτικά εγκλήματα εκδικάζονται από μικτά ορκωτά δικαστήρια, ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε αυτήν την πρόταση αόριστη. Δεν διευκρινίζεται αν επιδιώκεται η πλήρης κατάργηση των πολιτικών εγκλημάτων ή αν απλώς επιδιώκεται αλλαγή δικαιοδοσίας για τις σχετικές υποθέσεις σε διαφορετικό δικαστήριο.
«Σε περίπτωση μεταβολής της δικαιοδοσίας παρατηρούμε μια μόνιμη απομάκρυνση από τη σύνδεση των πολιτικών εγκλημάτων με τα λαϊκά δικαστήρια», είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος επισήμανε ότι η έννοια του πολιτικού εγκλήματος έχει περιοριστεί σημαντικά νομολογιακά.
Άρθρο 99
Aναφερόμενος στην πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 99, ο κ. Μάντζος σημείωσε ότι η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να αλλάξει διατάξεις σχετικά με το Ανώτατο Δικαστήριο χωρίς σαφή σχέδιο πίσω από τις νέες προτεινόμενες αλλαγές.
“Δεν είναι ξεκάθαρο τι θα προσφέρει στο κράτος δικαίου αυτή η πρόταση”, τόνισε αναφερόμενος στην κατάργηση του δικαστηρίου αγωγών κακοδικίας και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ).Ο κίνδυνος αυτός ενδέχεται να προκαλέσει σημαντική αύξηση φόρτου εργασίας για το ΑΕΔ λόγω των νέων αρμοδιοτήτων που προτείνονται.
Άρθρο 100
Sχετικά με τον σχεδιασμό αναθεώρησης του άρθρου 100Α είπε: «Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως επιδιώκει τη δημιουργία ενός συνταγματικού δικαστηρίου χωρίς προηγούμενη δημόσια συζήτηση». Υπογράμμισε επίσης ότι οι εμπειρίες άλλων χωρών δεν παρέχουν ισχυρά επιχειρήματα υπέρ μιας τέτοιας ίδρυσης στην Ελλάδα χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις.
“Η εισαγωγή νέας αρμοδιότητας στο ΑΕΔ για τον έλεγχο συνταγματικότητας ψηφισμένων νόμων θα μπορούσε ουσιαστικά να περιορίσει τον έλεγχο αυτό σε ένα μόνο όργανο”, πρόσθεσε ο Δημήτρης Μάντζος. Αυτό ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τους άλλους θεσμούς που έχουν ήδη τεχνογνωσία στον έλεγχο συνταγματικότητας.”
