«Ιράν: Χιλιάδες πιστοί προσεύχονται για τον Χαμενεΐ – Αινιγματική η απουσία του γιου και διαδόχου του»

Ιράν: Λαοθάλασσα στην προσευχή για τον Χαμενεΐ – Μυστήριο με την απουσία του γιου και διαδόχου του

Μνημόσυνο για τον Αλί Χαμενεΐ στην Τεχεράνη

Σήμερα, χιλιάδες πολίτες και ανώτατοι Ιρανοί αξιωματούχοι συγκεντρώθηκαν στην Τεχεράνη για να συμμετάσχουν στη μεγάλη προσευχή προς τιμήν του εκλιπόντος ανώτατου ηγέτη της χώρας, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Η προσευχή αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των επικήδειων εκδηλώσεων και διήρκεσε περίπου 10 λεπτά, υπό την καθοδήγηση του 97χρονου αγιατολάχ Τζαφάρ Σομπχανί που διδάσκει στην ιερή πόλη Κομ.

Στην πρώτη σειρά μπροστά από το φέρετρο του Χαμενεΐ βρέθηκαν ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και επικεφαλής διαπραγματευτής Μοχαμάντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ καθώς και ο στρατηγός Εσμαΐλ Καανί, επικεφαλής της Δύναμης Κοντς των Φρουρών της Επανάστασης. Το πλήθος συνέχιζε να συρρέει στο μεγάλο συγκρότημα της Μεγάλης Μοσάλας όπου διεξάγονταν οι τελετές.

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν επίσης ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης από την αρχή του πολέμου Αχμάντ Βαχιντί, τον οποίο το πλήθος υποδέχθηκε με ενθουσιασμό. Παρόντες ήταν επίσης οι τρεις γιοι του Αλί Χαμενεΐ: ο Μασούντ, ο Μοσταφά και ο Μεϊσάμ σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση.

Ωστόσο απουσίαζε ο 56χρονος Μοζτάμπα Χαμενεΐ, που ανέλαβε τη θέση του πατέρα ως ανώτατος ηγέτης τον περασμένο Μάρτιο χωρίς να έχει εμφανιστεί δημόσια έκτοτε. Το φέρετρο του Αλί Χαμενεΐ είναι καλυμμένο με την ιρανική σημαία και το μαύρο τουρμπάνι του βρίσκεται πάνω σε αυτό. Δίπλα στο φέρετρο βρίσκονται τα φέρετρα συγγενών που σκοτώθηκαν κατά την ίδια επιδρομή: μιας κόρης,μιας νύφης καθώς και ενός γαμπρού και μιας εγγονής μόλις 14 μηνών.

Η Μεγάλη Μοσάλα είναι γεμάτη κόσμο σήμερα το πρωί όπως αναφέρει δημοσιογράφος από το AFP. Οι προσευχές απαγγέλθηκαν για τον μακαριστό Imam Ayatollah Seyyed Ali Khamenei μαζί με τα μέλη της οικογένειάς τους που έπεσαν θύματα κατά τη διάρκεια επίθεσης ΗΠΑ-Ισραήλ στον τόπο κατοικίας τους.

Οι σημαίες της Ιρανικής Δημοκρατίας αλλά και κόκκινες σημαίες συμβολίζοντας τη δικαιοσύνη κυματίζουν ανάμεσα στο πλήθος ενώ κάποιοι πιστοί κρατούν πορτρέτα του εκλιπόντος ηγέτη στα χέρια τους. Καθώς οι θερμοκρασίες αναμένεται να ξεπεράσουν ξανά τους 35°C αργότερα μέσα στη μέρα προσφέρονται αναψυκτικά στους συμμετέχοντες.

Aπό σήμερα μέχρι αύριο Δευτέρα έχει κηρυχθεί αργία σε όλο το Ιράν ώστε όσοι επιθυμούν να μπορέσουν να ταξιδεύσουν στην Τεχεράνη για να αποδώσουν φόρο τιμής στον Αλί Χαμενεΐ. Οι αρχές υπολογίζουν ότι θα συγκεντρωθούν συνολικά μεταξύ 15 έως 20 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Κύλιση στην κορυφή