«Ακραίος καύσωνας στη Γαλλία: Πυρηνικός αντιδραστήρας εκτός λειτουργίας λόγω 40άριων θερμοκρασιών»

Ακραίος καύσωνας με 40άρια στη Γαλλία: Εκτός λειτουργίας πυρηνικός αντιδραστήρας

Σφοδρός καύσωνας πλήττει τη Γαλλία

Ο έντονος καύσωνας που έχει επηρεάσει τη Γαλλία αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τις 14 Ιουλίου, σύμφωνα με την γαλλική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Météo-France). Για σήμερα, Πέμπτη, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν θερμοκρασίες που θα φτάσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου σε πόλεις όπως η Νάντη και το Μπορντό. Στο Παρίσι, οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν μεταξύ 35 και 38 βαθμών. Στη Λυών αναμένονται έως 36 βαθμοί, στο Κλερμόν-Φεράν επίσης 36, στη Λιμόζ έως 37 και στην Τουλούζη μέχρι 38 βαθμούς Κελσίου.

Επιπλέον,οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ένας αντιδραστήρας σε πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής κοντά στην Τουλούζη έκλεισε λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που παρατηρήθηκαν στη λεκάνη του ποταμού Garonne. Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, οι πρόσφατες καιρικές συνθήκες έχουν προκαλέσει σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας του ποταμού Garonne, η οποία αναμένεται να φτάσει τους 28°C την Παρασκευή.

«Η Γαλλία θα πρέπει να ‘επαναπροσδιορίσει’ τη στρατηγική της για το κλίμα», δηλώνει η Γερουσία. Σε μια έκθεση της γαλλικής Γερουσίας τονίζεται ότι είναι απαραίτητο για τη χώρα να επανεξετάσει την διεθνή στρατηγική της σχετικά με το κλίμα ώστε να γίνει πιο «προσβάσιμη» σε μια εποχή όπου η προστασία του περιβάλλοντος αμφισβητείται σοβαρά.

Για να προχωρήσουμε στην πολιτική για το κλίμα «εκτός των κύκλων των ειδικών», οι γερουσιαστές προτείνουν τη δημιουργία ενός ενιαίου εγγράφου – μιας «εθνικής στρατηγικής για την κλιματική διπλωματία» – που θα δημοσιοποιηθεί και θα καθορίζει τις γεωγραφικές, διπλωματικές και οικονομικές προτεραιότητες της Γαλλίας στον τομέα αυτό για τα επόμενα πέντε χρόνια. Επίσης επισημαίνεται ότι πρέπει να διεξάγεται συζήτηση στο Κοινοβούλιο πριν από τις COPs σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το κλίμα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Παράλληλα, η γαλλική διπλωματία στον τομέα του κλίματος χρειάζεται «να συνεργαστεί στενά με τους Ευρωπαίους εταίρους μας ώστε να δημιουργηθούν συνασπισμοί γύρω από φιλόδοξους στόχους χωρίς να περιμένουμε μια συναίνεση που μπορεί να πάρει χρόνο», καταλήγει η έκθεση.

Τέλος, ενόψει του σημερινού αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ Γαλλίας και Μαρόκου στο Μουντιάλ καθώς επίσης και της εθνικής εορτής της χώρας σε πέντε ημέρες αυξάνονται οι περιορισμοί σε πολλές περιοχές λόγω των υψηλών θερμοκρασιών αλλά και των κινδύνων πυρκαγιών. Οι νομάρχες πολλών διαμερισμάτων αποφάσισαν απαγορεύσεις στα πυροτεχνήματα καθώς επίσης στην πώληση αλκοόλ καθώς και ορισμένων εορταστικών εκδηλώσεων προκειμένου να διαφυλάξουν την ασφάλεια αλλά και την υγεία των πολιτών απέναντι στις επικίνδυνες συνθήκες ζέστης.

Κύλιση στην κορυφή