Τραμπ: ‘1.000 πύραυλοι έτοιμοι αν με δολοφονήσετε – Έχω σχέδιο αν μου συμβεί κάτι

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποιεί το Ιράν με στρατιωτική δύναμη

Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε μια αυστηρή προειδοποίηση προς την ιρανική κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αντιδράσουν με συντριπτική στρατιωτική ισχύ αν η Τεχεράνη προσπαθήσει να τον δολοφονήσει. Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, τόνισε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει τις απαραίτητες εντολές και βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για οποιαδήποτε κατάσταση.

Προειδοποίηση για πύραυλους

Σύμφωνα με τον Τραμπ, «1.000 πύραυλοι είναι ήδη οπλισμένοι και στοχεύουν την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν», προσθέτοντας ότι «χιλιάδες άλλοι μπορούν να εκτοξευθούν άμεσα» εάν η ιρανική κυβέρνηση αποφασίσει να επιτεθεί εναντίον του. Υπογράμμισε επίσης ότι οι αμερικανικές δυνάμεις είναι «έτοιμες και ικανές» για επιθέσεις που θα μπορούσαν να «καταστρέψουν ολοκληρωτικά» το Ιράν.

“Έχω αφήσει οδηγίες αν μου συμβεί κάτι”

Σε δηλώσεις του στη New York Post λίγες ώρες νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε πως έχει αφήσει συγκεκριμένες οδηγίες σε περίπτωση που συμβεί κάτι κακό σε αυτόν. Φέρεται να δήλωσε: «Έχω αφήσει οδηγίες ότι αν μου συμβεί οτιδήποτε, θα πρέπει κυριολεκτικά να βομβαρδίσουν το Ιράν σε επίπεδα που δεν έχουν ξαναδεί». Δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται σε τέτοιο ενδεχόμενο; από τις αρχές του 2025 είχε δηλώσει πως αν υπάρξει επιτυχής απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του από το Ιράν, η χώρα αυτή θα «εξαφανιστεί». Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς συνταγματικού δικαίου που επικαλούνται αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ένας πρόεδρος δεν μπορεί να δώσει δεσμευτικές στρατιωτικές εντολές μετά θάνατον καθώς η εξουσία μεταβιβάζεται στον επόμενο πρόεδρο.

Αμφισβήτηση δημοσιεύματος της Wall Street Journal

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μία ημέρα μετά τη δημοσίευση της Wall Street Journal σχετικά με φημολογούμενο σχέδιο δολοφονίας του Αμερικανού προέδρου από το Ιράν. Ο ίδιος ωστόσο αμφισβήτησε την εγκυρότητα αυτού του δημοσιεύματος λέγοντας πως το Ισραήλ δεν παρουσίασε κανένα στοιχείο αλλά θεωρεί πως αποτελεί στόχο της Τεχεράνης εδώ και χρόνια.

Κηδεία Χαμενεΐ και αντιδράσεις κατά των ΗΠΑ

Η νέα ανακοίνωση από τον Αμερικανό πρόεδρο έρχεται λίγες μέρες μετά την κηδεία του πρώην ανώτατου ηγέτη του Ιρανικού καθεστώτος Αλί Χαμενεΐ όπου πλήθος κόσμου φώναζαν συνθήματα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και προσωπικά κατά του Ντόναλντ Τραμπ.

Bίντεο και φωτογραφίες από τις τελετές δείχνουν συγκεντρωμένους ανθρώπους να ζητούν εκδίκηση κατά των ΗΠΑ ενώ κάποιοι κρατούσαν πλακάτ καλώντας ανοικτά στη δολοφονία του πρώην προεδρου.

Aυτό το κλίμα έντασης μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης συνεχίζεται καθώς οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται δύσκολα θέματα όπως τα Στενά του Ορμούζ και το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας αυτής ενώ οι στρατιωτικές απειλές επανέρχονται στο προσκήνιο.

Κύλιση στην κορυφή