ΣΥΡΙΖΑ: Μήνυμα Αντίστασης και Στρατηγικής
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ και είναι όρθιος, στέλνουμε αυτό το μήνυμα παρά τις προβλέψεις και τις μεθοδεύσεις ώστε να κλείσει αυτό το κόμμα τον κύκλο του», δήλωσε ο Νίκος Παππάς κατά την παρουσίαση της εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Αναγνώρισε ότι «Καλούμαστε να αναστρέψουμε μία πολύ δύσκολη κατάσταση» και επικαλέστηκε τη ρήση του Ηλία Ηλίου ότι «Εμείς είμαστε η παράταξη των άπειρων θυσιών». Πρόσθεσε επίσης: «Με τις θυσίες και τους αγώνες μας, για μία ακόμη φορά θα υπερβούμε τις δυσκολίες».
Έστειλε ένα σαφές μήνυμα: «Να το βάλουν στο μυαλό τους όλοι,θα δώσουμε το παρόν στις επόμενες εκλογές,θα μπούμε στην Βουλή και θα πρωταγωνιστήσουμε στις διεργασίες στην Αριστερά την επόμενη ημέρα. Θα ξαναβρεθούμε με συντρόφισσες και συντρόφους που οι πορείες μας χώρισαν, καθώς επίσης με όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν». Υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν σήμερα δεν αφορούν μόνο την αναδιοργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά σχετίζονται με τον τρόπο που η οργανωμένη Αριστερά μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις.
Ο Παππάς άσκησε κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη σχετικά με την εξωτερική πολιτική αλλά και τα οικονομικά ζητήματα. Επισήμανε το πρόγραμμα των 10 σημείων του ΣΥΡΙΖΑ που περιλαμβάνει δημόσια τράπεζα καθώς επίσης τη ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο, αφήνοντας αιχμές για την απουσία αυτών των θεμάτων από άλλες πολιτικές φωνές.
Για τα εσωτερικά ζητήματα του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Η απόφαση της 6ης Ιουνίου αποδείχθηκε ανεφάρμοστη. Οι δημόσιες δηλώσεις της ΕΛΑΣ καθώς και αυτές του Αλέξη Τσίπρα κατέδειξαν ότι δεν υπήρχε πρόθεση για μια οργανωμένη διαδικασία συνεργασίας μεταξύ πολιτικών δυνάμεων».Ανέφερε πως αντί μιας συλλογικής προγραμματικής συζήτησης κυριάρχησαν προσωπικές διαπραγματεύσεις κι ατομικές μετακινήσεις στελεχών προς τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού σχήματος μέσω προσχωρήσεων.
Όσον αφορά τους βουλευτές είπε: «Η κοινοβουλευτική έδρα δεν είναι προσωπικό αντικείμενο προς πώληση ή περιφορά. Όλοι αυτοί που επιλέγουν διαφορετική πορεία οφείλουν να παραδώσουν τη θέση τους».
Πρόσθεσε ακόμα ότι «Η συγκρότηση συλλογικής ηγεσίας μέχρι τις εθνικές εκλογές αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή. Αυτή η συλλογική ηγεσία θα έχει ως αποστολή τον συνολικό συντονισμό τόσο της πολιτικής όσο και της οργανωτικής προετοιμασίας ενόψει των εθνικών εκλογών». Υπογράμμισε πως στόχος δεν είναι μόνο ο εκλογικός σχεδιασμός αλλά επίσης η ενίσχυση της εξωστρέφειας του κόμματος, η ανάδειξη του προγράμματός τους καθώς κι η διαμόρφωση μιας συνολικής στρατηγικής παρέμβασης σε όλη τη χώρα. Τόνισε τέλος πως πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η διαδικασία συγκρότησης των ψηφοδελτίων.
