Η Εξωτερική Πολιτική Μητσοτάκη Υπό Αμφισβήτηση
«Το αφήγημα των “ήρεμων νερών” καταρρέει με πάταγο, αποκαλύπτοντας τα αδιέξοδα της εξωτερικής πολιτικής Μητσοτάκη», δήλωσε ο Κώστας Τσουκαλάς, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Υπογράμμισε ότι «όσο η κυβέρνηση δεν αντιδρά, το δόγμα της “γαλάζιας πατρίδας” θα γίνεται εφαρμοσμένη πολιτική που απειλεί την Ελλάδα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «το να κάνεις πως δε βλέπεις το πρόβλημα και το να μην κατανοείς τη διεθνή κατάσταση είναι το ίδιο επικίνδυνες στάσεις». Σε σχετική ανακοίνωση τόνισε την ανάγκη για μια πιο ενεργητική προσέγγιση από πλευράς κυβέρνησης.
«Η κυβέρνηση οφείλει να διατηρήσει τις εθνικές κόκκινες γραμμές όσο παραμένει στην εξουσία», ανέφερε ο κ. Τσουκαλάς. Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει κυρώσεις κατά της Τουρκίας και προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί η αδράνεια που παρατηρήθηκε σε προηγούμενες περιπτώσεις όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο ή οι προκλήσεις σχετικά με τη νομοθέτηση της “γαλάζιας πατρίδας”.
Ο κ. Τσουκαλάς επισήμανε ότι «η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις» και αναφέρθηκε στα δύο θαλάσσια πάρκα που έχει καθορίσει στο Αιγαίο, τα οποία προσβάλλουν σοβαρά το διεθνές δίκαιο.Η Τουρκία αμφισβητεί την επήρεια ελληνικών νησιών όπως αυτά του συμπλέγματος του Καστελόριζου,της Σαμοθράκης και της Λήμνου ενώ παραβιάζει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα καθώς περιλαμβάνει περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Καταλήγοντας, υπογράμμισε: «Ο ελληνικός λαός μπορεί μέσω της ψήφου στο ΠΑΣΟΚ να εγγυηθεί μια νέα εξωτερική πολιτική που θα προστατεύει τα εθνικά μας συμφέροντα.Αυτή η πολιτική θα βασίζεται στην αρχή ότι η Ελλάδα είναι αδιαπραγμάτευτη».
