Τραμπ: Απειλές για ‘τρομερές οικονομικές συνέπειες’ σε χώρες που στηρίζουν το Ιράν – Η Τεχεράνη παραμένει αμετακίνητη

Τραμπ: Προανήγγειλε “τρομερές οικονομικές συνέπειες” σε οποιαδήποτε χώρα προσφέρει βοήθεια στο Ιράν – “Δεν κάνει πίσω” η Τεχεράνη

Οικονομικές Απειλές Τραμπ κατά του Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη (19/08), ότι θα επιβληθούν «τρομερές» οικονομικές συνέπειες σε οποιαδήποτε χώρα παρέχει βοήθεια στο Ιράν. Αυτή η δήλωση εντείνει την πίεση που ασκεί η Ουάσιγκτον στην Τεχεράνη, μήνες μετά την έναρξη των αμερικανοϊσραηλινών βομβαρδισμών στις 28 Φεβρουαρίου. «Ανακοινώνω ότι κάθε χώρα που θα επιτρέψει σε χρηματοπιστωτικούς θεσμούς της, επιχειρήσεις της ή κυβερνητικούς οργανισμούς να προσφέρουν οποιαδήποτε μορφή στήριξης στο Ιράν θα αντιμετωπίσει σοβαρές οικονομικές συνέπειες», δήλωσε ο Τραμπ μέσω της πλατφόρμας Truth Social.

Στο μήνυμά του κατηγόρησε την κυβέρνηση της Τεχεράνης ότι δεν εκμεταλλεύτηκε τη «μεγάλη ευκαιρία» για να κλείσει μια συμφωνία μαζί του. «Ανακοινώνω επομένως τη μεγαλύτερη επιχείρηση οικονομικού πολέμου που έχει διεξαχθεί ποτέ εναντίον οποιασδήποτε χώρας», πρόσθεσε, υποσχόμενος έναν «οικονομικό πόλεμο και απομόνωση χωρίς προηγούμενο». Επεσήμανε επίσης ότι πρέπει να σταματήσει άμεσα το λαθρεμπόριο πετρελαίου και οι συναλλαγές νομισμάτων με το Ιράν.

Η Στρατηγική των ΗΠΑ

Προτού από αυτή τη δήλωση, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, είχε προειδοποιήσει το Ιράν για μια οικονομική απομόνωσή που δεν έχει ξαναγνωρίσει ο κόσμος. Παρόλο που οι στρατιωτικές συγκρούσεις έχουν μειωθεί σε ένταση τους τελευταίους μήνες, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή παραμένει τεταμένη μετά από σχεδόν έξι μήνες πολέμου.

Η Στάση Αναμονής του Προεδρείου

Λόγω της δυσαρέσκειας στην αμερικανική κοινή γνώμη σχετικά με τον πόλεμο και τις μειώσεις στα πυρομαχικά των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, ο Τραμπ φαίνεται να υιοθετεί μια στάση αναμονής όσον αφορά τις στρατιωτικές ενέργειες. Μετά την επίθεση από κοινού των ΗΠΑ και του Ισραήλ στις 28 Φεβρουαρίου, το Ιράν αντέτεινε πλήγματα κατά κρατών συμμάχων της Ουάσιγκτον και έκλεισε το στενό του Ορμούζ.

Αλληλεπίδραση με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Tα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατηγόρησαν πρόσφατα το Ιρανικό καθεστώς για εκτόξευση βαλλιστικών πυρών εναντίον τους.Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιρανικού κράτους διέψευσε αυτές τις κατηγορίες ενώ τα ΗΑΕ ανακοίνωσαν αναστολή όλων των εμπορικών σχέσεων με το Ιρανικό κράτος μέχρι νεοτέρας.

“Οποιαδήποτε βοήθεια προς τον αμερικανικό στρατό ισοδυναμεί με συμμετοχή στις στρατιωτικές επιχειρήσεις”, ανέφερε ο επικεφαλής των ιρανικών ένοπλων δυνάμεων στρατηγός Αλί Αμπντουλαχί προς τις χώρες της περιοχής.

Διπλωματική Κρίση

“Δεν διεξάγονται αυτή τη στιγμή ούτε συζητήσεις ούτε συνομιλίες”,τόνισε πρόσφατα ο Τραμπ σχετικά με τις επαφές μεταξύ ΗΠΑ και Iran. Οι διαπραγματεύσεις φαίνεται πως έχουν παγώσει καθώς οι δύο πλευρές δεν δείχνουν διάθεση για συμβιβασμούς.

Κύλιση στην κορυφή