«Σερβία: Φοιτητές και Ντέγιαν Μποντιρόγκα ενώνουν δυνάμεις για τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Οκτωβρίου»

Συμμετοχή του Φοιτητικού Κινήματος στις Πρόωρες Εκλογές της 25ης Οκτωβρίου

Το φοιτητικό κίνημα της Σερβίας θα συμμετάσχει επίσημα στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που προγραμματίζονται για τις 25 Οκτωβρίου. Το απόγευμα της Δευτέρας (14/09), η παράταξη κατέθεσε το ψηφοδέλτιό της στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή. Η ονομασία της είναι «Φοιτητική Λίστα-Οι φοιτητές θα νικήσουν» και κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαραίτητες υπογραφές πολιτών για την υποψηφιότητά τους. Σύμφωνα με τον νόμο στη Σερβία, κάθε κόμμα ή ομάδα πολιτών που επιθυμεί να συμμετάσχει σε εκλογές πρέπει να προσκομίσει τουλάχιστον 10.000 επικυρωμένες υπογραφές ενηλίκων.

Οι φοιτητές παρέδωσαν τις υπογραφές τους μέσω μιας πορείας προς την Εκλογική Επιτροπή,η οποία ξεκίνησε συμβολικά από την πρυτανεία του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου και συγκέντρωσε χιλιάδες πολίτες που διαδήλωναν υπέρ των εκλογών.

250 Υποψήφιοι στη «Φοιτητική Λίστα»

Η «Φοιτητική Λίστα» περιλαμβάνει συνολικά 250 υποψηφίους, οι οποίοι σύμφωνα με τους διοργανωτές δεν έχουν προηγούμενη κομματική ή πολιτική εμπειρία. Ανάμεσα στους υποψηφίους βρίσκεται και ο πρώην διεθνής καλαθοσφαιριστής Ντέγιαν Μποντιρόγκα, γνωστός από τη θητεία του στον Παναθηναϊκό. Η επίσημη προεκλογική εκστρατεία των φοιτητών αναμένεται να ξεκινήσει την Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου, όπου θα παρουσιαστεί λεπτομερώς το πρόγραμμα που προτείνουν για τη διακυβέρνηση της χώρας. Αυτή η συμμετοχή των φοιτητών στις εκλογές αποτελεί ένα σημαντικό βήμα ενός κινήματος που έχει πρωταγωνιστήσει σε αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις στη Σερβία εδώ και μήνες.

Συμμετοχή και του Κυβερνώντος Κόμματος

Tο κυβερνών κόμμα Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος είχε καταθέσει το δικό του ψηφοδέλτιο μία ημέρα νωρίτερα στην Εκλογική Επιτροπή. Επικεφαλής αυτής της λίστας είναι ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος αναμένεται σύντομα να αποχωρήσει από το αξίωμα του προεδρικού αξιώματος. Επίσης στο εκ electoral process θα συμμετάσχει το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Σερβίας με δικό του ψηφοδέλτιο.

Διαδηλώσεις Που Οδήγησαν στις Εκλογές

Aυτές οι πρόωρες εκλογές έρχονται μετά από περίπου δύο χρόνια έντονων αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων όπου οι φ studenti είχαν καθοριστικό ρόλο. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν μετά τη τραγωδία στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Νόβι Σαντ όταν κατέρρευσε το στέγαστρο εισόδου ενός πρόσφατα ανακαινισμένου σταθμού τον Νοέμβριο του 2024 με αποτέλεσμα τον θάνατο 16 ανθρώπων. Το γεγονός αυτό πυροδότησε κύματα διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα καθώς οι φ studenti ανέδειξαν ζητήματα όπως η διαφθορά και η έλλειψη διαφάνειας στην άσκηση εξουσίας.
Οι επερχόμενες εκλογές της 25ης Οκτωβρίου θεωρούνται κρίσιμη πολιτική αναμέτρηση για τη χώρα καθώς είναι οι δωδέκατες βουλευτικές εκλογες απο την καθιέρωση πολυκομματικού συστήματος το 1990.

Κύλιση στην κορυφή