«Διατηρούμε δημοσιονομικές εφεδρείες,ώστε να έχουμε επιλογές όταν οι συνθήκες γίνονται δύσκολες. Οι διεθνείς κρίσεις δεν είναι υπό τον έλεγχό μας. Ωστόσο, η αντίδρασή μας σε αυτές είναι», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1», αναφερόμενος στην αύξηση των τιμών των καυσίμων.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «οι αντοχές της οικονομίας αποκτούν σημασία όταν μετατρέπονται σε αντοχές της κοινωνίας.Γνωρίζουμε πολύ καλά τις συνέπειες της αύξησης στις τιμές των καυσίμων. Αυτό σημαίνει ότι οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί πιέζονται, ότι το κόστος μετακίνησης αυξάνεται και ότι οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη πίεση.
Επιπλέον, θα ήθελα να προσθέσω ότι εκτός από τα μόνιμα μέτρα που έχουμε ανακοινώσει και εφαρμόσει ως κυβέρνηση – συνολικά 4 δισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι και φέτος – έχουμε διαθέσει επίσης 800 εκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη των πολιτών. Σήμερα συνεχίζουμε να επιδοτούμε το diesel».
Ο υπουργός πρόσθεσε πως «και τον Οκτώβριο, όταν θα συζητήσουμε για το πετρέλαιο θέρμανσης καθώς και για άλλες προκλήσεις που θα προκύψουν στο μέλλον, θα είμαστε δίπλα σε κάθε πολίτη».
Αξιοσημείωτο είναι ότι στο τέλος της εβδομάδας θα πραγματοποιηθούν συνεδριάσεις του Eurogroup και του ECOFIN στο Δουβλίνο. Όπως ανέφερε ο υπουργός, στη διάρκεια αυτών των συναντήσεων θα εξεταστεί η εξωγενής κρίση στην Ευρώπη με επίκεντρο τις πληθωριστικές πιέσεις καθώς και τις δυσκολίες στην εφοδιαστική αλυσίδα στη Μέση Ανατολή μαζί με άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τις αγορές ομολόγων.
Ωστόσο, ο κ.Πιερρακάκης απέκλεισε την πιθανότητα ενός νέου πακέτου μέτρων τον Απρίλιο πριν από τις εκλογές. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αυτό δεν αποτελεί μέρος της λογικής μας. Είναι μια προσέγγιση που σχετίζεται με προεκλογικά μέτρα κι όχι με την έννοια του χρόνου πριν από τις εκλογές να υλοποιούνται δαπάνες πριν από την ψηφοφορία.»
Aυτό ισοδυναμεί με το μήνυμα ενός πολιτικού συστήματος προς τους πολίτες ότι η ψήφος τους έχει ανταπόδοση επειδή σκοπεύει να χρηματοδοτήσει την οικονομία περιμένοντας ψήφους ως αντάλλαγμα. Πρώτον αυτό είναι εντελώς λανθασμένο τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά ενώ υποτιμά τη χώρα αλλά και τους πολίτες της κοινωνίας μας. Δεύτερον ποτέ δεν έχει αποδώσει κάτι τέτοιο στο παρελθόν στην ελληνική ιστορία.»
