Νίκη: Τα κυριαρχικά δικαιώματα υπό την επιρροή της Τουρκίας – Πόσο μακριά φτάνουν;

Η «Νίκη» αναφέρεται σε πιθανή αλλαγή της διαδρομής του καλωδίου ηλεκτρικής σύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, ζητώντας διευκρινίσεις από την κυβέρνηση μέσω ανακοίνωσής της.

«Τα δημοσιεύματα που αφορούν ενδεχόμενη μετατόπιση της πορείας της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου είναι πολύ σοβαρά και η κυβέρνηση δεν μπορεί να παραμένει σιωπηλή. Είναι αλήθεια ότι εξετάζεται η αλλαγή της διαδρομής ώστε το καλώδιο να μην διέρχεται από περιοχές που η Τουρκία έχει αυθαίρετα εντάξει στο παράνομο θαλάσσιο πάρκο “Φετιγιέ – Κας”; Αν ναι,ποιος ακριβώς ζήτησε αυτή την αλλαγή και για ποιο λόγο;» τονίζει στην ανακοίνωσή της η «Νίκη»,προσθέτοντας:

«Εάν αλλάξει η χάραξη όχι για αντικειμενικούς τεχνικούς λόγους,αλλά προκειμένου να αποφευχθεί μια αντίδραση από την ‘Αγκυρα,τότε αυτό δεν συνιστά έναν απλό “τεχνικό ανασχεδιασμό”. Αντιθέτως, πρόκειται για υποχώρηση στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και επικίνδυνη έμμεση αποδοχή των τουρκικών αξιώσεων.

Το προηγούμενο περιστατικό με την Κάσο δεν πρέπει να επαναληφθεί. Το 2024, η Τουρκία είχε στείλει πολεμικά πλοία στην περιοχή των ερευνών και προσπάθησε με τη χρήση στρατιωτικής ισχύος να επιβάλει τις παράνομες απαιτήσεις της.

Εάν σήμερα η Ελλάδα αποφασίσει να τροποποιήσει τη διαδρομή του καλωδίου προκειμένου να αποφύγει μια νέα τουρκική αντίδραση, το μήνυμα προς την ‘Αγκυρα θα είναι καταστρεπτικό: θα δείξει ότι μπορεί απλώς με απειλές και στρατιωτική παρουσία να αναγκάζει την Ελλάδα σε υποχωρήσεις και προσαρμογές στους σχεδιασμούς της σύμφωνα με τις απαιτήσεις των Τούρκων.

Έτσι, η ‘Αγκυρα θα έχει πετύχει τον στόχο της: θα έχει μετατρέψει μια μονομερή και αμφισβητούμενη αξίωση σε πραγματικότητα επί του εδάφους χωρίς κανένα συμφωνηθέν πλαίσιο με την Αθήνα. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να δώσει σαφείς απαντήσεις:

Ποια είναι τα σχέδια για τη διαδρομή του καλωδίου; Διατηρείται η αρχική χάραξη; Υπήρξε κάποια συνεννόηση με τους Τούρκους; Ζήτησε ποτέ η Τουρκία τροποποίηση στη διαδρομή; Δεσμεύεται ότι καμία αξίωση από πλευράς Άγκυρας δεν θα επηρεάσει τη χάραξη;

Η “Νίκη” δεν περιορίζεται μόνο στις παρατηρήσεις αυτές. Ο πρόεδρός της Δημήτρης Νατσιός υπέβαλε επίκαιρη ερώτηση ζητώντας από την Ελλάδα να θέσει στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το αίτημα για άμεση ενεργοποίηση του άρθρου 42§7 της Συνθήκης ΕΕ σε περίπτωση επίθεσης τρίτου κράτους κατά κράτους-μέλους, περιλαμβάνοντας ρητή πρόβλεψη στρατιωτικής βοήθειας.

Τα κυριαρχικά δικαιώματα δεν ασκούνται μέχρι εκεί που επιτρέπει η Τουρκία. Οι χάρτες τόσο της Ελλάδας όσο και εκείνοι που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη δε μπορούν κάθε φορά που οι Τούρκοι απειλούν να ξαναχαράσσονται», καταλήγει στην ανακοίνωση.

Κύλιση στην κορυφή