«Τσουκαλάς: Η ΝΔ έχει χάσει την επαφή της με τη λαϊκή βάση»

«Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί πλέον να θεωρείται λαϊκή παράταξη,αν εξετάσει κανείς τις δηλώσεις των στελεχών της. Η απάντηση στα προβλήματα της χώρας δεν βρίσκεται ούτε στον ελιτισμό ούτε στον λαϊκισμό», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Τσουκαλάς, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.

Αφορμή για τα σχόλια αυτά αποτέλεσαν τα προγραμματισμένα μέτρα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της ακρίβειας. Ο κ. Τσουκαλάς ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζει τις παρεμβάσεις που έγιναν,ωστόσο τόνισε ότι «η κυβέρνηση καθυστέρησε σημαντικά να προχωρήσει σε αυτές – ενώ άλλες χώρες έχουν ήδη λάβει δράσεις».

Σχετικά με τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε τη δημιουργία ενός μηχανισμού φορολόγησης των υπερκερδών, σημειώνοντας ότι «αυτός ο μηχανισμός δεν θα αποφέρει άμεσα χρήματα αλλά την επόμενη χρονιά» και πρόσθεσε πως «τα διυλιστήρια πρέπει να προσφέρουν καλύτερες τιμές άμεσα, καθώς η κοινωνία έχει ανάγκες τώρα».

Επιπλέον, επισήμανε την ανάγκη εξέτασης ενός μοντέλου που εφαρμόστηκε στην Ιταλία. Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο,όταν παρατηρείται αύξηση εσόδων από τον ΦΠΑ λόγω των αυξήσεων στις τιμές,αυτή η επιπλέον εισροή θα μπορούσε προσωρινά να μετακυληθεί ως ελάφρυνση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης. «Προτείνουμε απλές και ρεαλιστικές λύσεις και η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να τις υιοθετήσει. Υπονομεύει τον εαυτό της ανακοινώνοντας μέτρα τη Δευτέρα ενώ εμείς ακόμα περιμένουμε», σχολίασε.

Ο κ. Τσουκαλάς ζήτησε παρέμβαση σχετικά με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και τόνισε ότι «έχουμε ήδη αναφέρει πως μπορεί να υπάρξει μια έκτακτη ελάφρυνση 300 εκατομμυρίων ευρώ στο επόμενο τετράμηνο από τον προϋπολογισμό». Πρόσθεσε επίσης ότι «αν εφαρμοστεί ο μηχανισμός που προτείνουμε για τον ΦΠΑ,θα υπάρξει σημαντική ελάφρυνση».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για λαϊκισμό λέγοντας πως μιλάει για κόστος 4 δισεκατομμυρίων ευρώ από την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης όταν «εμείς ποτέ δεν μιλήσαμε για πλήρη κατάργηση».

Επεσήμανε επίσης ότι οι περισσότερες χώρες ακολουθούν πολιτικές πρόληψης και αντίθετα η κυβέρνηση ενεργεί πάντα τελευταία στιγμή: «Η κυβέρνηση αντί να ασχολείται με μικροπολιτικές τακτικές ας προσπαθήσει να καταλάβει γιατί ακολουθεί τη δική μας ατζέντα -που είναι σωστή- ώστε να βρει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών. Ο πρωθυπουργός φαίνεται αποκομμένος από την πραγματικότητα και οι υπουργοί του δεν τον ενημερώνουν», είπε χαρακτηριστικά.

Όταν ρωτήθηκε αν το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τα μέτρα της κυβέρνησης, ο κ. Τσουκαλάς εξήγησε πως οι παρεμβάσεις θα αξιολογηθούν ανάλογα με το περιεχόμενό τους: «Αναμένουμε να δούμε τα μέτρα. Αν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση όπως έχουμε προτείνει και είναι αυτά που μέχρι χθες η κυβέρνηση αρνιόταν να λάβει υπόψη της, τότε εμείς θα τα υποστηρίξουμε – ακόμη κι αν θεωρούμε ότι δεν είναι αρκετά».

Κύλιση στην κορυφή