Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα εκτοξεύτηκε στο 5,1% τον Σεπτέμβριο.Σύμφωνα με τα δεδομένα της Eurostat, η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα στις πέντε χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού στην ευρωζώνη, μαζί με τη Λιθουανία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο και το Λουξεμβούργο.
Για άλλη μια φορά, η Ελλάδα καταγράφει επίπεδα πληθωρισμού που ξεπερνούν τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ για τον Σεπτέμβριο ανέρχεται στο 3,8%, αυξημένος από το 3,2% του Αυγούστου. Αυτό αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού των τελευταίων τριών ετών και σχεδόν διπλάσιο από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η ξαφνική αύξηση του πληθωρισμού αποδίδεται κυρίως στην εκτίναξη των τιμών ενέργειας σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων ενεργειακών πιέσεων που σχετίζονται με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Αναλύοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ για τον Σεπτέμβριο, οι τιμές ενέργειας σημειώνουν την υψηλότερη ετήσια αύξηση (18,8%, σε σύγκριση με 14,3% τον Αύγουστο), ακολουθούν οι υπηρεσίες (3,2%, έναντι 3% προηγούμενα), τα τρόφιμα καθώς και τα αλκοολούχα ποτά και ο καπνός (1,4%, από 1,1%), ενώ τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά καταγράφουν αύξηση κατά 1,1%, μειωμένα από το προηγούμενο 1.2%
Η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες με τους πιο υψηλούς δείκτες πληθωρισμού
Στην ελληνική αγορά ο πληθωρισμός ανέβηκε στο 5.1% το Σεπτέμβριο από το προηγούμενο ποσοστό του Αυγούστου που ήταν στο 3.7%. Οι χώρες της ευρωζώνης που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα επίπεδα είναι η Λιθουανία (6.1%), η Βουλγαρία (5.6%), ακολουθούν η Κύπρος και το Λουξεμβούργο (5.2%), ενώ έρχεται μετά η Ελλάδα (5.1%) και τέλος η Ισπανία (5%). Το Βέλγιο έρχεται μετά με ποσοστό μόλις στο 4.6%
Tον ίδιο μήνα παρατηρούνται χαμηλά επίπεδα στον πληθυσμό της Μάλτας (2.2%), της Φινλανδίας (2.6%), καθώς επίσης στη Λετονία(2.9%) ,την Εσ θονία αλλά και την Ολλανδία(3%).
