Ράσα και TikTok: Η Εκκλησία επιβάλλει κανόνες στους ιερείς-influencers!

Η ‌Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος αναγνώρισε την αυξανόμενη συμμετοχή των ⁢ ιερέων στο διαδίκτυο κατά‌ τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασής της.

Κατά τη διάρκεια αυτής, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου⁢ Ιερωνύμου, ο μητροπολίτης Χαλκίδος Χρυσόστομος παρουσίασε προτάσεις σχετικά με τον τρόπο που οι κληρικοί θα​ πρέπει να‌ διαχειρίζονται την ψηφιακή τους ⁤παρουσία.

Η Ιερά Σύνοδος τόνισε ότι τα σύγχρονα μέσα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους ⁣κληρικούς για να ενισχύσουν την αποστολή τους‍ και ως μέσο επικοινωνίας με το κοινό, ειδικά με τις νεότερες γενιές.

Ωστόσο, ​επισημαίνει και τους κινδύνους που προκύπτουν ‌από την υπερβολική χρήση αυτών των μέσων και υπογραμμίζει τη σημασία ύπαρξης ενός σαφούς πλαισίου ποιμαντικών αρχών. «Ούτε η άκριτη αποδοχή του ούτε μια φοβική⁤ προσέγγιση ​που θα‍ οδηγούσε σε πλήρη απαγόρευση των κοινωνικών δικτύων είναι σωστή. Απαιτείται εδώ διάκριση», αναφέρεται στην εισήγηση.

Η Ιερά Σύνοδος καθόρισε δέκα βασικές ‌αρχές‍ για τη χρήση‌ του διαδικτύου από τους κληρικούς:

  • Ο ιερέας παραμένει ιερέας και στον ψηφιακό κόσμο.
  • Δεν είναι αυτόνομη εκκλησιαστική εξουσία. Η δημόσια παρουσία του πρέπει να αντικατοπτρίζει τη σχέση του με τον Επίσκοπο ⁤ή την ⁤τοπική‍ Εκκλησία.
  • Δεν απαιτείται δημόσια τοποθέτηση για ⁢κάθε ζήτημα ή γεγονός. Ο ιερέας οφείλει⁤ να ενεργεί με αυτοσυγκράτηση.
  • Kαμία πληροφορία δεν πρέπει να δημοσιοποιείται χωρίς έλεγχο, ιδιαίτερα αν αφορά πρόσωπα ή σοβαρά⁤ ζητήματα κοινωνικής ή εκκλησιαστικής⁣ φύσης.
  • Kαμία δημόσια αντιπαράθεση δεν δικαιολογεί προσβολές ή προσωπικές επιθέσεις.
  • Οι εμπιστευτικές ποιμαντικές σχέσεις δεν είναι υλικό προς δημοσίευση.
  • Aπαιτείται προσοχή στις προσωπικές ψηφιακές επικοινωνίες.
  • Η ψηφιακή δράση ⁤δεν θα πρέπει να δημιουργεί ένα προσωπικό «brand» αλλά ⁢να παραπέμπει στον Χριστό και στην ‍Εκκλησία.
  • Aν είναι δυνατόν, ⁢η διαδικτυακή επικοινωνία θα πρέπει να οδηγεί σε πραγματικές συναντήσεις στην Ενορία και στη λατρευτική ζωή.
  • Aπαιτείται βασική εκπαίδευση στους κληρικούς⁤ σχετικά​ με τις πλατφόρμες ψηφιακής επικοινωνίας ώστε να κατανοούν τα φαινόμενα εθισμού⁢ και πόλωσης καθώς επίσης τα νέα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η Τεχνητή Νοημοσύνη.

An declaration ⁢from the Holy Synod

Sήμερα,Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2026,πραγματοποιήθηκε η δεύτερη Τακτική Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου υπό⁤ τον⁤ Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο στην αίθουσα συνεδριάσεων της Συνόδου.
Μετά‍ από μια σύντομη⁢ προσευχή διαπιστώθηκε απαρτία μέσω‌ ανάγνωσης του Καταλόγου συμμετεχόντων.
Ακολούθησαν οι εγκρίσεις των πρακτικών προηγούμενης συνεδρίας.
Στην ημερήσια διάταξη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου ανέγνωσε εισήγηση σχετική με «την ποιμαντική μοναξιά ‌και ψυχική εξάντληση στη σύγχρονη κοινωνία»…

Κύλιση στην κορυφή