Την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη του Κόλπου ανακοίνωσαν την αναβολή της προγραμματισμένης κοινής συνόδου κορυφής, η οποία ήταν να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα στη Σαουδική Αραβία. Η απόφαση αυτή ελήφθη εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με την ασφάλεια των αεροπορικών μεταφορών, λόγω των συνεχιζόμενων επιθέσεων από τους Χούθι, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν.
Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου ανακοίνωσε ότι η σύνοδος, που είχε προγραμματιστεί για τις 24 Οκτωβρίου στο Ριάντ, αναβάλλεται εξαιτίας των συνεχών απειλών που θέτουν οι Χούθι κατά της Σαουδικής Αραβίας και της παρατεταμένης αναστολής λειτουργίας του διεθνούς αεροδρομίου «King Khalid».
Η ΕΕ δεν παρείχε λεπτομέρειες σχετικά με τους λόγους της αναβολής, δηλώνοντας μόνο ότι θα υπάρξει νέα ημερομηνία «εν ευθέτω χρόνω». Αυτή η εξέλιξη αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας να φιλοξενήσει διεθνείς εκδηλώσεις σε μια περίοδο κλιμακούμενης έντασης με τους Χούθι.
Η σύνοδος κορυφής είχε σκοπό να δείξει τη στήριξη της Ευρώπης προς τα κράτη του Κόλπου και τη Σαουδική Αραβία εν μέσω του πολέμου.Η αναβολή αυτή καταδεικνύει πόσο σοβαρή έχει γίνει η κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή.
Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο σημειώθηκαν επιθέσεις στο διεθνές αεροδρόμιο του Ριάντ που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 13 ανθρώπων και εκατοντάδες τραυματίες. Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για αυτές τις επιθέσεις.
Αυτό το αεροδρόμιο, όπου επρόκειτο να φτάσουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, παραμένει κλειστό μετά τις επιθέσεις αυτές.
Η ΕΕ τόνισε ότι εξακολουθεί να θεωρεί «μεγάλη στρατηγική σημασία» τις σχέσεις με την περιοχή του Κόλπου και παραμένει δεσμευμένη στην εμβάθυνση της συνεργασίας.
