«ΑΑΔΕ: Σαρωτικοί Έλεγχοι στα Airbnb για Αδήλωτα Εισοδήματα – Πρόστιμα και Επιπτώσεις»

Airbnb: Το… γυρίζουν σε παντοπωλείο

Εντατικοί Έλεγχοι από την ΑΑΔΕ για τις Βραχυχρόνιες Μισθώσεις

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εστιάζει στα έσοδα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb κατά τη διάρκεια του 2025. Παράλληλα με τα μέτρα που περιορίζουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις,με σκοπό να αυξηθεί η διαθεσιμότητα κατοικιών στην αγορά μακροχρόνιας μίσθωσης,οι φορολογικοί έλεγχοι επικεντρώνονται στη σωστή καταγραφή των εσόδων και των μισθώσεων.

Η ΑΑΔΕ σχεδιάζει εκτενείς διασταυρώσεις δεδομένων, αξιοποιώντας πληροφορίες από ψηφιακές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης καθώς και τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν φέτος. Σκοπός είναι να εντοπιστούν περιπτώσεις αδήλωτων ή ανακριβών εισοδημάτων. Οι έλεγχοι θα καλύψουν τόσο τους ιδιοκτήτες όσο και τους διαχειριστές ακινήτων, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στη σωστή καταχώριση στοιχείων στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Διαμονής.

Προθεσμία Οριστικοποίησης

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ, όλοι οι υπόχρεοι έχουν προθεσμία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2026 για να οριστικοποιήσουν τα στοιχεία των μισθώσεων και των εσόδων τους για το φορολογικό έτος 2025 στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Μέχρι αυτή την ημερομηνία έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις στις προσωρινές δηλώσεις χωρίς ποινές.

Διορθώσεις και Κατανομή Εισοδήματος

Κατά τη διαδικασία οριστικοποίησης, ιδιοκτήτες και διαχειριστές μπορούν να διορθώσουν λανθασμένες καταχωρίσεις όπως ποσοστά συμμετοχής ή δικαιούχους εισοδήματος χωρίς αλλαγές στον αριθμό μητρώου του ακινήτου και χωρίς ποινές. Σε περιπτώσεις συνιδιοκτησίας, το εισόδημα πρέπει να κατανέμεται σύμφωνα με τα πραγματικά ποσοστά συμμετοχής.

Όσοι δεν προβούν σε διορθώσεις ή δεν ολοκληρώσουν την οριστικοποίηση κινδυνεύουν να φορολογηθούν για όλα τα εισοδήματα που εμφανίζονται στις αρχικές δηλώσεις τους, ακόμα κι αν δεν είναι οι τελικοί δικαιούχοι. Σε περιπτώσεις αγνώστου ιδιοκτησίας,ο διαχειριστής υποχρεούται να δηλώσει το ποσοστό ως «Άγνωστοι Ιδιοκτήτες με ΤΠΔ» και πρέπει επίσης να καταθέσει το αντίστοιχο ποσό στο Ταμείο Παρακαταθηκών πριν από την οριστικοποίηση.

Πρόστιμα για Παραβάσεις

Η ΑΑΔΕ συνοδεύει τους ελέγχους της με αυστηρές ποινές. Σε περίπτωση μη εγγραφής στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Διαμονής επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ανά έτος ίσο με το 50% των ακαθαρίστων εσόδων του συγκεκριμένου φορολογικού έτους, με κατώτατο όριο τα 5.000 ευρώ. Αν υπάρξει υποτροπή εντός ενός χρόνου, το πρόστιμο διπλασιάζεται ενώ σε κάθε επόμενη παράβαση τετραπλασιάζεται.

Για μη υποβολή ή ανακριβή δήλωση βραχυχρόνιας διαμονής επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με διπλάσιο του μισθώματος όπως αυτό εμφανίζεται στην πλατφόρμα. Αν η δήλωση γίνει εκπρόθεσμα επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ. Τα πρόστιμα αυτά επιβαρύνουν τον διαχειριστή αλλά αν αποδεικνύεται ότι αυτός δεν είναι υπεκμισθωτής ή τρίτο πρόσωπο τότε η ευθύνη βαραίνει τον κύριο ή τον επικαρπωτή του ακινήτου.

Scroll to Top