ΑΔΕΔΥ: Στάση Εργασίας και Μαζική Συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 14 Ιουλίου!

ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας στις 14 Ιουλίου και συγκέντρωση στα Προπύλαια

Στάση Εργασίας από την ΑΔΕΔΥ για τις 14 Ιουλίου

Η ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε στάση εργασίας την Τρίτη 14 Ιουλίου, όπως γνωστοποιήθηκε την Τετάρτη (1/7) από την Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας. Η κινητοποίηση αυτή έχει στόχο να αντιταχθεί στην προτεινόμενη Συνταγματική Αναθεώρηση που επιδιώκει η κυβέρνηση. Η στάση εργασίας θα διαρκέσει από τις 11:00 μέχρι το τέλος του ωραρίου, ενώ καλούνται οι εργαζόμενοι να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση που είναι προγραμματισμένη για τις 12:00 στα Προπύλαια και στη συνέχεια να ακολουθήσουν πορεία προς τη Βουλή.

Ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, η κινητοποίηση αυτή αποτελεί απάντηση στις προσπάθειες αναθεώρησης του Συντάγματος.Η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε τη διοργάνωση πανελλαδικής δράσης και καλεί όλους τους δημόσιους υπαλλήλους να συμμετάσχουν τόσο στη στάση όσο και στην συγκέντρωση στα Προπύλαια.

«Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, στη χθεσινή της συνεδρίαση (30-6-2026), αποφάσισε την πραγματοποίηση πανελλαδικής, πανδημοσιοϋπαλληλικής κινητοποίησης ενάντια στην επιχειρούμενη Συνταγματική Αναθεώρηση που προωθεί η κυβέρνηση.»

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι προσπαθεί μέσα στο καλοκαίρι να περιορίσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων μέσω βαθιών αλλαγών στο Σύνταγμα. Αυτές οι αλλαγές δεν αντιμετωπίζουν τα πραγματικά προβλήματα αλλά αντίθετα πλήττουν τα δικαιώματα όλων των πολιτών. Με τη μεταρρύθμιση του άρθρου 16 επιδιώκεται η εμπορευματοποίηση της Παιδείας, μετατρέποντας το δικαίωμα σε δωρεάν εκπαίδευση σε ένα ακριβό προϊόν. Αντί να διαφυλάξει αυτό το δικαίωμα για όλα τα παιδιά, αίρει κάθε υποχρέωση του κράτους.

Η αναθεώρηση του άρθρου 79 αποβλέπει στο να νομιμοποιήσει τα αντεργατικά μέτρα και τις περικοπές που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια, εισάγοντας έναν μόνιμο μηχανισμό περιορισμού μισθών και κοινωνικών δικαιωμάτων ώστε να εξασφαλίζεται η εφαρμογή σφιχτών δημοσιονομικών πλεονασματικών στόχων.

Με τον ίδιο τρόπο, μέσω της τροποποίησης του άρθρου 103 επιχειρείται η κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και ο περιορισμός ευθυνών του κράτους όσον αφορά τη στελέχωση δημόσιων υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό. Στόχος είναι οι υπάλληλοι αυτοί να γίνουν φοβισμένοι και υποταγμένοι ώστε να εφαρμόζουν χωρίς αντίρρηση πολιτικές που πλήττουν τους πολίτες.

Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές αποτελούν σοβαρή απειλή για όλους τους πολίτες κι όχι μόνο για τους δημόσιους υπαλλήλους. Γι’ αυτόν τον λόγο η Εκτελεστική Επιτροπή κηρύσσει στάση εργασίας στις 14 Ιουλίου 2026 και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση καθώς επίσης οργανώνει συγκεντρώσεις ανά περιοχή. Δίνουμε έμφαση στον αγώνα μας για μόνιμη εργασία με αξιοπρεπείς αμοιβές καθώς επίσης διεκδικούμε δημόσια δωρεάν Παιδεία και Υγεία για όλους.»

Κύλιση στην κορυφή