Ανησυχία για τις εορτές του Πάσχα λόγω των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή
Η κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής προκαλεί έντονη ανησυχία, καθώς πλησιάζει η περίοδος του Πάσχα και η παραλαβή του Αγίου Φωτός από την Ιερουσαλήμ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το MEGA, η Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, που συνήθως είναι γεμάτη ζωή και δραστηριότητα, έχει μετατραπεί σε μια σχεδόν έρημη πόλη. Οι είσοδοι είναι κλειστές, τα καταστήματα δεν λειτουργούν και όλα τα μοναστήρια καθώς και τα μουσεία παραμένουν κλειστά.
Το Εβραϊκό Πάσχα ξεκινά σε τρεις εβδομάδες, από 1 έως 9 Απριλίου, ενώ το ελληνικό Πάσχα θα γιορταστεί στις 12 Απριλίου. Κατά τη διάρκεια αυτών των εορτών, χιλιάδες πιστοί συγκεντρώνονται στην Παλιά Πόλη για την τελετή της αφή του Αγίου Φωτός που φτάνει στη χώρα μας. Ωστόσο, φέτος οι συνθήκες θα είναι διαφορετικές λόγω των περιορισμών κυκλοφορίας που επιβάλλονται εξαιτίας της συνεχιζόμενης σύρραξης. Ο ανταποκριτής του MEGA στο Ισραήλ αναφέρει ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με την πρεσβεία μας και τις ισραηλινές αρχές βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία σχετικά με τη διαδικασία παραλαβής του Φωτός. Παρά τις προκλήσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, όλοι διαβεβαιώνουν ότι το Άγιο Φως θα φτάσει στην Ελλάδα είτε μέσω ειδικής πτήσης είτε με άλλον τρόπο αν χρειαστεί.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο εναέριος χώρος του Ισραήλ ανοίγει και κλείνει κατά περιόδους από την αρχή των συγκρούσεων. Αυτό καθιστά απαραίτητο τον προσεκτικό σχεδιασμό για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός. Δυστυχώς όμως οι παραδοσιακές εικόνες των πασχαλινών εορτασμών στην ιστορική αυτή περιοχή δεν θα μπορέσουν να επαναληφθούν όπως στο παρελθόν. Σύμφωνα με τους κανονισμούς που έχουν θεθεί σε εφαρμογή,οι συγκεντρώσεις περιορίζονται στα 100 άτομα στους εξωτερικούς χώρους και στα 50 άτομα στους κλειστός χώρους γεγονός που σημαίνει ότι οι φετινές γιορτές θα πραγματοποιηθούν υπό πολύ πιο περιορισμένες συνθήκες.
