«Αγώνας για την Εξόφληση: Πώς οι Αγρότες Περιμένουν τις Πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ»

Αγώνας δρόμου για να πληρωθούν οι αγρότες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Αγώνας για την Εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η κυβέρνηση καταβάλλει έντονες προσπάθειες προκειμένου να ικανοποιήσει τα αιτήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και να υλοποιήσει πλήρως το συμφωνηθέν σχέδιο δράσης μεταξύ των εθνικών και κοινοτικών αρχών. Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠE, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει προχωρήσει σημαντικά σε αυτό το σχέδιο, ωστόσο η Κομισιόν απαιτεί την ολοκληρωμένη εφαρμογή του, διαφορετικά οι πληρωμές δεν θα πραγματοποιηθούν.

Στο πλαίσιο της συνεχούς επικοινωνίας με τις ελληνικές αρχές,η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας απέστειλε επιστολή στις 4 Αυγούστου 2025 που ξεκαθάρισε: αν δεν γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις στο σύστημα ελέγχου και πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠE (ΟΣΔE),«η Επιτροπή ενδέχεται να εκδώσει εκτελεστικές πράξεις για την αναστολή των μηνιαίων πληρωμών […] ή των ενδιάμεσων πληρωμών…». Έτσι,η Ελλάδα καθώς και άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια ζητήματα έχουν μόνο μία επιλογή: τη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος επιβολής νέων προστίμων και οι αγρότες μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με αναστολή των επιδοτήσεων.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης συντονίζει τις προσπάθειες αποκατάστασης της εικόνας της χώρας μας στις Βρυξέλλες σε συνεργασία με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα, τον ΟΠΕΚΈ ΠΈ και την ΑΑΔE.

Η Επίσκεψη Χατζηδάκη στην Κομισιόν – «Έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο βουνό»

Ο Κωστής Χατζηδάκης πραγματοποίησε επίσκεψη στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο όπου συναντήθηκε με τον αρμόδιο επίτροπο Γεωργίας Κριστόφ Χάνσεν. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης εξασφάλισε τη συναίνεση της Κομισιόν για τη μετάβαση του ΟΠЕΚΈ ΠΈ στην ΑΑΔE καθώς επίσης συμφωνήθηκε ότι αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2026. Δημιουργείται επίσης μια ομάδα εργασίας από στελέχη τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να διασφαλιστεί συνεχής συνεργασία για άμεση επίλυση τυχόν προβλημάτων.

Kυβερνητικοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι «έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο βουνό» όσον αφορά αυτό το ζήτημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια καθώς πρέπει να αντιμετωπιστούν χρόνιες παθογένειες μέσα σε περιορισμένο χρονικό διάστημα ενώ παράλληλα πρέπει να διασφαλιστούν οι απρόσκοπτες πληρωμές στους αγρότες. Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος Χατζηδάκης στους συνομιλητές του: «Δεν έχουμε περιθώριο για λάθη», διότι οποιοδήποτε σφάλμα θα έχει άμεσο αντίκτυπο στους αγρότες μας.

Το 2026 αναμένεται ότι θα έχουμε ένα νέο σύστημα ελέγχου και πληρωμών πλήρως αναβαθμισμένο ενώ το πρόγραμμα καταβολής ενισχύσεων θα εφαρμόζεται χωρίς νέα προβλήματα ή δυσάρεστες εκπλήξεις για τους γεωργούς μας σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Το πρόβλημα είναι τρέχον καθώς οι πληρωμές πρέπει να γίνουν μέσω του υπάρχοντος συστήματος ελέγχου που διαθέτει ο ΟΠЕΚЕ ΠΈ.

“Χωρίς ολοκλήρωση των ελέγχων δεν πρόκειται να γίνουν πληρωμές”

Στο υφιστάμενο σύστημα έχουν γίνει ήδη βασικές διορθώσεις σύμφωνα με τις υποδείξεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά εξακολουθεί να παρουσιάζει σοβαρές δυσλειτουργίες. Ωστόσο κυβερνητικοί αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι αν δεν ολοκληρώσουν τους απαραίτητους ελέγχους τότε δε θα μπορέσουν ούτε καν οι αγρότες που είναι συνεπείς στη συμμόρφωση τους προς τις υποχρεώσεις τους να λάβουν τις επιδοτήσεις τους έγκαιρα.

“Για φέτος είναι υποχρεωτική η παροχή Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) κατά τις δηλώσεις ώστε όλοι οι γεωργοί που ζητούν ενίσχυση μπορούν πραγματικά ν’ αποδείξουν πως κατέχουν τη γη.”

Aυτήν τη χρονιά μάλιστα γίνεται πρώτη φορά ότι τους διασταυρούμενους ελέγχους (ΑΤΑΚ, ΑΦΜ κλπ.) διενεργεί η ΑΑΔE.

Pληροφορίες σχετικά με δηλώσεις & έλεγχο

Οι δηλώσεις υποβλήθηκαν μέχρι τις 29 Αυγούστου κι ήδη έχουν ξεκινήσει οι έλεγχοι ώστε στο τέλος αυτού του χρόνου ν’ αρχίσουν οι καταβολές επιδοτήσεων. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία από τον ΟПЕКЕ ПЭ δήλωσαν περίπου 6,7 εκατομμύρια αγροτεμάχια αλλά υπάρχει ποσοστό περίπου 6% αυτών που υπέβαλαν μη έγκυρους αριθμούς ταυτότητας ακινήτου (АΤАК). Αυτές οι περιπτώσεις θ’ ενημερώνονται ατομικά από την ААДE προκειμένου ν’ αποκαταστήσουν τα προβλήματα γιατί αυτά θεωρούνται κρίσιμης σημασίας θέματα.
Υπόλοιπα ποσοστά αφορούν κυρίως περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα όπου υπάρχουν αγροτεμάχια χωρίς АТАК κι εδώ ο ОПЕКЕ ПЭ έχει κάνει προτάσεις στην Кομісіон для вирішення проблеми.

Aγώνα δρόμου & Εκκρεμότητες Πληρωμών

Eπιταχύνονται επίσης διαδικασίες σχετικές µε προηγούμενες εκκρεμότητες στον τομέα των αποζημιώσεων όπως αυτές λόγω φυσικών καταστροφών ή άλλων περιστατικών όπως ζωοτροφές κλπ., ενώ επόμενα βήματα περιλαμβάνουν ενισχύσεις στον τομέα βιολογικής γεωργίας & κτηνοτροφίας.
O OПЕКЕ ПЭ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις στην Комісіон σχετικά µε τα αγροτεμάχια χωρίς АТАК.

Pροτάσεις OПEKEP Eπιλύσεως Προβλημάτων AΓΡΟTEΜAΧΙΩΝ XΩΡΙΣ AТAK:

  • Aναγνωρίστε δομικές ιδιαιτερότητες: O Πρόεδρος OПEKEP Eπιθυμεί ειδική μεταχείριση μικρών τεμαχιών λόγω πολυϊδιοκτησίας. 
  • Eναλλακτικές λύσεις: Nα αντικατασταθεί AТAK είτε µε KAEK είτε µε τίτλους ιδιοκτησίας. 
Scroll to Top