«Αιγαίο σε Κίνδυνο: Ο Εφιάλτης ενός Σεισμού 8 Ρίχτερ»

Εφιαλτικό σενάριο για ισχυρό σεισμό στο Αιγαίο: Η «καταιγίδα» που μπορεί να δώσει 8 Ρίχτερ

Ανησυχία για την Σεισμική Δραστηριότητα στο Αιγαίο

Η εκτίμηση του Τούρκου γεωλόγου Σουλεϊμάν Παμπάλ προκαλεί ανησυχία,καθώς αναλύοντας τις σεισμικές δονήσεις γύρω από το Μπαλίκεσιρ,δήλωσε ότι «υπάρχει μια αφύσικη κατάσταση». Ο καθηγητής προέβλεψε ότι η περιοχή του Αιγαίου μπορεί να βιώσει έναν σεισμό που θα φτάσει έως και τα 8 Ρίχτερ. Σε συνέντευξή του στο CNN Turk, τόνισε την ύπαρξη μιας «σεισμικής καταιγίδας» που έχει δημιουργήσει φόβο στους κατοίκους της περιοχής.

«Βιώνουμε μια αφύσικη κατάσταση», ανέφερε ο Παμπάλ, σημειώνοντας ότι οι σεισμοί έχουν ξεπεράσει τους 15.000 σε αριθμό. «Συνεχίζουν να συμβαίνουν καθημερινά σεισμοί μεγέθους 4-5 και μικρότερου», πρόσθεσε και επισήμανε ότι «είχαμε δύο ισχυρούς σεισμούς μεγέθους 6,1 Ρίχτερ κοντά στο ρήγμα Σιντίργκι στη ζώνη των Σιμάβ».

Ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία της διάκρισης μεταξύ διαφορετικών γραμμών ρηγμάτων: «Είναι λάθος να θεωρούμε ότι πρόκειται για την ίδια γραμμή». Ανέφερε επίσης πως η πραγματικότητα πίσω από αυτές τις καταιγίδες σχετίζεται με τα ελληνικά και κυπριακά συστήματα τόξων που εκτείνονται κατά μήκος της Κρήτης και της Ρόδου, όπου η νότια αφρικανική πλάκα υποχωρεί κάτω από την Ανατολία.

«Το 2011 αλλά και νωρίτερα φέτος (Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο), είδαμε αυτή τη “σεισμική καταιγίδα” σε μεγαλύτερη κλίμακα στο Αιγαίο», είπε ο Παμπάλ προσθέτοντας πως αυτή η δραστηριότητα φαίνεται τώρα να μετακινείται προς τα ανατολικά.

Η σύνδεση της μαγματικής δραστηριότητας με τη σεισμικότητα στην περιοχή είναι εμφανής μέσω αυτής της “σεισμικής καταιγίδας”. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στα γεγονότα του 2011 αλλά και σε παλαιότερες περιπτώσεις γύρω από τη Σαντορίνη το 1956. Αυτές οι καταστάσεις συμβαίνουν στα όρια των πλακών όπου συγκρούονται η Αφρικανική πλάκα στον νότο με την Ανατολία στον βορρά.

Όπως τόνισε ο καθηγητής Παμπάλ, οι τελευταίες ενδείξεις δείχνουν πως η δραστηριότητα που παρατηρούνταν προηγουμένως στο Αιγαίο φαίνεται τώρα να επηρεάζει περισσότερο τη δυτική Τουρκία. Η ενεργειακή δραστηριότητα στην περιοχή του Σιντίργκι μπορεί να αποτελεί προειδοποίηση για κάτι πιο σοβαρό που έρχεται.» Κατέληξε λέγοντας πως αυτή η κίνηση μπορεί να θεωρηθεί ως προπαρασκευαστική φάση για ακόμη πιο ισχυρούς σεισμό στην εν λόγω περιοχή.

Scroll to Top