Εφαρμογή του Νόμου για τους «Αιώνιους Φοιτητές»
Το Υπουργείο Παιδείας προγραμματίζει την εφαρμογή του νόμου που αφορά τη διαγραφή των λεγόμενων «αιώνιων φοιτητών». Τα πανεπιστήμια καλούνται να υποβάλουν τα σχετικά μητρώα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2025.
Ο κ. Πιερρακάκης δήλωσε: «Ο νόμος θα εφαρμοστεί απολύτως και απαρέγκλιτα. Δεν μπορεί να υπάρχει κουλτούρα κάποιος να πηγαίνει σε ΑΕΙ και να μη διαγράφεται ποτέ. Μέχρι σήμερα, αν κάποιος παρατούσε τις σπουδές του, παρέμενε εγγεγραμμένος επ’ αόριστον». Ωστόσο, θα θεσπιστεί η δυνατότητα ένστασης για φοιτητές που βρίσκονται στη λεγόμενη «γκρίζα ζώνη», δηλαδή εκείνους που έχουν μόνο ένα ή δύο μαθήματα για την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Αυτοί οι φοιτητές θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση επανεξέτασης ώστε να παραμείνουν ενεργοί.
Σύμφωνα με τον πρύτανη του Διεθνούς Πανεπιστημίου, κ. Σταμάτη Αγγελόπουλο, το ίδρυμα έχει 18.492 μη ενεργούς φοιτητές, εκ των οποίων περίπου 2.500 εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του νόμου και πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση στα τμήματά τους.
Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από τους 71.812 εγγεγραμμένους φοιτητές, οι 34.251 (47,7%) θεωρούνται «αιώνιοι». Οι περισσότεροι από αυτούς ανήκουν σε παλαιότερες γενιές εγγραφών από τις δεκαετίες του ’70 και ’80. Περίπου 24.836 φοιτητές πληρούν τις προϋποθέσεις για παράταση ενός έτους και αυτός ο αριθμός αναμένεται σύντομα να επιβεβαιωθεί.
Ο πρύτανης του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας, κ. Στυλιανός Κατρανίδης ανέφερε ότι το ίδρυμα παρουσιάζει χαμηλότερα ποσοστά «αιώνιων φοιτητών» σε σύγκριση με άλλα πανεπιστήμια: Από 7.048 φοιτητές την περίοδο 2017-2018 ο αριθμός έχει μειωθεί σήμερα σε περίπου 3.100.
Ωστόσο, αρκετοί καθηγητές και συνελεύσεις πανεπιστήμιων εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με αυτή τη νέα πολιτική του Υπουργείου Παιδείας. Οι ακαδημαϊκοί στο ΑΠΘ ζητούν μια πιο κοινωνικά ευαίσθητη προσέγγιση στο θέμα αυτό προτείνοντας ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως η δήλωση μαθημάτων και η συμμετοχή στις εξετάσεις καθώς επίσης ο αριθμός μαθημάτων που απομένει για την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης.
Tέλος,επιθυμούν μια πιο εις βάθος εξέταση των αιτίων που οδηγούν στην καθυστέρηση ή εγκατάλειψη σπουδών καθώς πολλές φορές αυτές οι καταστάσεις συνδέονται με κοινωνικές ή οικονομικές δυσκολίες αλλά και άλλες αρνητικές συνθήκες ζωής.
Προτείνουν επίσης τη δημιουργία υποστηρικτικών δομών ώστε οι φοιτητές να μπορέσουν ν’ ολοκληρώσουν τις σπουδές τους αποτελεσματικά και εντός χρονοδιαγράμματος.
