Η Εξέλιξη του Σουβλακιού: Από Φθηνό Γεύμα σε Πολυτέλεια
Παλαιότερα, το σουβλάκι ήταν η πιο οικονομική επιλογή για τα νοικοκυριά με περιορισμένο προϋπολογισμό. Ωστόσο, σήμερα φαίνεται ότι αυτό το εμβληματικό πιάτο της ελληνικής κουζίνας έχει μετατραπεί σε ένα είδος πολυτελείας. Σε ορισμένες γειτονιές της Αθήνας, η τιμή του σουβλακιού έχει φτάσει έως και 4,5 ευρώ.
Η συνεχής αύξηση των τιμών αποδίδεται είτε στο αυξανόμενο ενεργειακό κόστος -όπως αναφέρουν οι επαγγελματίες του κλάδου- είτε στην εκτίναξη των τιμών των πρώτων υλών. Παρά τις αυξήσεις αυτές, το σουβλάκι παραμένει δημοφιλές στους ξένους επισκέπτες, διατηρώντας τη ζήτησή του σε υψηλά επίπεδα.
«Οι τιμές στα κρέατα που χρησιμοποιούμε για την παρασκευή σουβλακίου έχουν διπλασιαστεί. Πώς μπορεί να παραμείνει σταθερή η τιμή; Ο κόσμος έχει δίκιο να αναρωτιέται γιατί από 3,5 ευρώ πήγε στα 4,5», δήλωσε ο Σπύρος Μπαϊρακτάρης, ιδιοκτήτης εστιατορίου μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Ένα απλό σουβλάκι βάρους 100 γραμμαρίων κοστίζει περίπου 2,5 με 3 ευρώ μόνο του. Αν προσθέσουμε πίτες και πατάτες θα φτάσουμε κοντά στα πέντε ευρώ», πρόσθεσε ο Δημήτρης Εικοσιδυός από τη Θεσσαλονίκη τονίζοντας την προσπάθεια τους να μην ανεβάσουν τις τιμές.