«Αλέξης Τσίπρας: Τα Υπερπλεονάσματα ως Όπλο στην Πολιτική Σκηνή»

Ο πρόεδρος⁢ της ‍Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης, Αλέξης⁤ Τσίπρας, προχώρησε σε σφοδρή κριτική κατά της κυβερνητικής στρατηγικής κατά την επίσκεψή του ⁤σε ​μεταφορικές εταιρείες στον Βοτανικό,⁤ καθώς και στη συνάντησή του με το Διοικητικό⁢ Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταφορικών⁤ Επιχειρήσεων, υπό την προεδρία του Ειρηναίου Δημητρίου, συνοδευόμενος από τον ⁣γραμματέα του κόμματος, Μίλτο ​Χατζηγιαννάκη. Ο πρώην​ πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τα επαναλαμβανόμενα υπερπλεονάσματα ​δεν είναι αποτέλεσμα τυχαίων παραγόντων, αλλά μια⁤ συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης.

Aναφερόμενος στην υποβολή​ του προσχεδίου προϋπολογισμού που καταδεικνύει πλεονάσματα άνω ‌του 4%, ο κ.​ Τσίπρας επισήμανε ότι αυτό συμβαίνει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, ξεπερνώντας τους στόχους κατά περίπου 3 έως 5 δισεκατομμύρια⁤ ευρώ.

Aφού​ χαρακτήρισε τη ‍δημοσιονομική πολιτική ως⁤ μια συνειδητή υποεκτίμηση με σκοπό η⁢ κυβέρνηση να διανέμει χρήματα τον μήνα Απρίλιο, ‍εν είδει «φιλοδωρήματος», έκανε λόγο ‍για μια προσπάθεια εξαγοράς ‍ψήφων ενόψει εκλογών. Ανέφερε επίσης τη διαφορά με την περίοδο των μνημονίων, όπου τα πλεονάσματα είχαν εθνικό σκοπό για έξοδο από⁤ την κρίση, ενώ σήμερα χρησιμοποιούνται​ αποκλειστικά ως εργαλείο πολιτικής διαχείρισης.

Zήτησε να επιστραφούν άμεσα στους πολίτες τα χρήματα αυτά —που προέρχονται από τον υψηλό ΦΠΑ— τη ⁣στιγμή που ο πληθωρισμός κυμαίνεται γύρω στο⁢ 3% ‍με 4%, ⁣επισημαίνοντας ότι πρέπει να φτάσουν στις ‌αντλίες και στους επαγγελματίες.

Kρίση στον αγροτικό ⁣τομέα και τις ​μεταφορές ​λόγω κόστους

Eστιάζοντας στις συνεχείς κινητοποιήσεις κλάδων όπως οι αγρότες, οι αλιείς και οι ​μεταφορείς, ο πρόεδρος‌ της ΕΛΑΣ ⁣ανέφερε ότι το κοινό μήνυμα είναι πως «dεν​ βγαίνει». Το αυξανόμενο κόστος‍ ενέργειας και καυσίμων τελικά επιβαρύνει τους καταναλωτές και τα ⁣νοικοκυριά.

Eπιπλέον,εξέφρασε σοβαρή ανησυχία ‍για το​ μέλλον,εκτιμώντας ότι «aυτό που θα ζήσουμε ​αυτόν τον χειμώνα σχετικά με το κόστος ζωής και τις τιμές ενέργειας θα⁣ είναι κάτι πρωτόγνωρο». Για⁢ να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, τόνισε την ανάγκη ​άμεσης πίεσης προς ⁣την Ευρωπαϊκή‌ Επιτροπή. Θύμισε πως το 2016, όταν ήταν στην εξουσία, δόθηκε το πρώτο ⁢κοινωνικό μέρισμα στους συνταξιούχους παρά⁤ τις αυστηρές απαιτήσεις των μνημονίων αποδεικνύοντας ότι «αν θέλεις μπορείς».

Aιτήματα των μεταφορέων

Kλείνοντας τη δήλωσή​ του, ο ‌Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα θεσμικά και οικονομικά αιτήματα των μεταφορέων. Αυτά περιλαμβάνουν τη μείωση κόστους‍ σεδιόδια και ⁢ακτοπλοϊκά εισιτήρια ,καθώς επίσης τη βελτίωση των υποδομών και την επίλυση του σοβαρού προβλήματος έλλειψης οδηγών ​. ‍Υπογράμμισε πως όλα αυτά απαιτούν σοβαρή προσέγγιση , δεδομένου ότι αφορούν ‌στη στήριξη μιας κρίσιμης ‍δραστηριότητας ‍που διατηρεί ​όρθια την εφοδιαστική αλυσίδα⁢ της χώρας .

Κύλιση στην κορυφή