Αξιοσημείωτες ανακαλύψεις για την υγεία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων από παλιές κονσέρβες
Πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων προκύπτουν από αλουμινένιες κονσέρβες που παρέμειναν ξεχασμένες στα ράφια για πολλές δεκαετίες. Μια ομάδα ερευνητών από τις Ηνωμένες Πολιτείες εξέτασε πάνω από 170 κονσέρβες σολομού, ορισμένες εκ των οποίων είχαν λήξει πριν μισό αιώνα, και τα αποτελέσματα της έρευνάς τους είναι εντυπωσιακά.
Μια αρχαία μορφή παρασίτου
Ειδικότερα,επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον πραγματοποίησαν πρόσφατα ανάλυση σε κονσέρβες παστό σολομού που χρονολογούνται μεταξύ 1979 και 2021. Ανάμεσα σε αυτές βρέθηκε και μια κονσέρβα ηλικίας 50 ετών. Μέσα σε αυτήν οι ερευνητές ανακάλυψαν ανισακίδες, θαλάσσια παράσιτα που διατηρήθηκαν άριστα μέσω της διαδικασίας κονσερβοποίησης.
Η ανακάλυψη αυτή δεν είναι τόσο ανησυχητική όσο μπορεί να φαίνεται αρχικά. Η παρουσία αυτών των παρασίτων δεν υποδηλώνει κακή ποιότητα αλλά αντίθετα αποτελεί ένδειξη ενός υγιούς θαλάσσίου οικοτόπου.
Η Τζέλσι Γουντ,μία εκ των συγγραφέων της μελέτης,τονίζει: «Η ύπαρξη ανισακίδων δείχνει ότι τα ψάρια στο πιάτο σας προέρχονται από ένα υγιές θαλάσιο περιβάλλον». Εξηγεί ότι αυτά τα παράσιτα ακολουθούν έναν περίπλοκο κύκλο ζωής: πρώτα καταναλώνονται από κριλ (μικρά ασπόνδυλα), στη συνέχεια μεταφέρονται σε ψάρια όπως ο σολομός και ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στα έντερα θαλάσσων θηλαστικών. Η επιτυχής επιβίωσή τους μαρτυρεί τη σταθερότητα ενός ολόκληρου τροφικού πλέγματος.
Στην προσπάθειά τους να συγκρίνουν τις διαφορετικές δεκαετίες, οι επιστήμονες παρατήρησαν μια αυξανόμενη τάση στον αριθμό των ανισακίδων στον σολομό.
Aυτό το φαινόμενο μπορεί να υποδηλώνει ένα ισχυρό οικοσύστημα ή ακόμα και μια διαδικασία αναγέννησης του περιβάλλοντος. Ωστόσο εξετάζονται κι άλλοι παράγοντες όπως η κλιματική αλλαγή ή η αύξηση πληθυσμών θαλάσσων θηλαστικών στην περιοχή του Βόρειου Ειρηνικού.
Πώς προστατευόμαστε από αυτά τα «πολύτιμα» παράσιτα
Παρά το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν επιστημονικά αυτά τα παράσιτα μπορούν να θέσουν κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία καθώς υπό συγκεκριμένες συνθήκες ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρή τροφική δηλητηρίαση. Αυτή η «αντίφαση» όσον αφορά τον άνθρωπο δημιουργεί ένα δίλημμα: Πώς μπορούμε να ισορροπήσουμε τη σημαντική τους λειτουργία στο οικοσύστημα με τους κινδύνους που ενδέχεται να προκαλέσουν στην ανθρώπινη διατροφή;
Pολλές πρωτοβουλίες έχουν ληφθεί για τη μείωση αυτών των κινδύνων. Τα ψάρια που καταναλώνονται ωμά ή αποθηκεύονται πρέπει είτε να μαγειρεύονται στους 60°C για τουλάχιστον ένα λεπτό είτε να καταψύχονται για πέντε ημέρες πριν την κατανάλωση. Στην περίπτωση όμως των κονσερβοποιημένων ψαριών το πρόβλημα αποφεύγεται εξ αρχής: η θερμική επεξεργασία κατά την παραγωγή εξαλείφει κάθε πιθανό κίνδυνο καθιστώντας τα ασφαλή προς κατανάλωση.
Kονσερβεμένα ψάρια: Αξιοποιήστε τα ακόμη και χρόνια μετά την ημερομηνία λήξης
Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), μπορείτε να φυλάξετε τις κονσερβοποιήσεις σας έως πέντε χρόνια στο ντουλάπι σας χωρίς πρόβλημα. Ωστόσο σημειώνεται ότι πολλά προϊόντα μπορούν επίσης να παραμένουν ασφαλή πέρα από αυτό το διάστημα,έπειτα όμως ίσως η γεύση και η συνολική ποιότητα τους μειωθούν με τον χρόνο.
Eίναι σημαντικό λοιπόν οι κονσερβολόγοι μας προϊόντων αυτού του είδους πρέπει πάντα να φυλλάσσονται σε δροσερό και ξηρό μέρος ώστε όταν αποφασίσουμε τελικά τη χρήση τους μετά την ημερομηνία λήξης απλώς γνωρίζουμε πως μπορεί κάπως έχει αλλοιωθεί η φρεσκότητά τους.