Υγιεινά Σνακ για Καλύτερη Υγεία
Όταν σκεφτόμαστε τη λέξη “σνακ”, συχνά μας έρχεται στο μυαλό η έννοια της διατροφικής «παρασπονδίας». Ωστόσο, οι μικρές αυτές μπουκιές που καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας επηρεάζουν την υγεία μας περισσότερο από ό,τι πιστεύουμε.
Μελέτες αποδεικνύουν ότι η επιλογή θρεπτικών σνακ μπορεί να συμβάλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, στη μείωση φλεγμονών και στην προώθηση της μακροχρόνιας υγείας.Ακολουθούν τρεις (συν μία) εξαιρετικές επιλογές που συνδυάζουν γεύση και επιστημονικά τεκμηριωμένα οφέλη για τον εγκέφαλο, την καρδιά και το σώμα μας.
1. Φρέσκα Φρούτα: Το Ιδανικό “Γρήγορο Φαγητό”
Φρούτα όπως τα μήλα, τα πορτοκάλια και τα μάνγκο είναι γεμάτα βιταμίνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Τα φυσικά σάκχαρά τους σε συνδυασμό με τις ίνες επιβραδύνουν την πέψη και αποτρέπουν τις απότομες αυξήσεις του σακχάρου – κάτι που δεν ισχύει για τους χυμούς όπου αφαιρούνται πολλά θρεπτικά στοιχεία.
Προτιμούμε: φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα χωρίς πρόσθετη ζάχαρη.
Aποφεύγουμε: συσκευασμένους χυμούς ή «φρουτένια σνακάκια» με πρόσθετες ουσίες.
Τα φρούτα περιέχουν φυτοχημικά που υποστηρίζουν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, διευκολύνουν την πέψη και βοηθούν στην πρόληψη παθήσεων όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2.
2. Μούρα: Προστασία για Εγκέφαλο και Καρδιά
Mύρτιλα, βατόμουρα και φράουλες είναι μικρά αλλά πλούσια σε πολυφαινόλες και φλαβονοειδή – ουσίες γνωστές για την προστασία των αγγείων καθώς επίσης βελτιώνουν τη μνήμη. Σύμφωνα με μια 20ετή έρευνα του Harvard, οι άνθρωποι που κατανάλωναν συχνά μούρα είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών καθώς επίσης διαβήτη τύπου 2.
Mελέτη στο Annals of Neurology αποκάλυψε ότι η κατανάλωση μύρτιλων μπορεί να καθυστερήσει τη γνωστική γήρανση έως δύο χρόνια και παραπάνω. Μπορείτε να απολαμβάνετε τα μούρα είτε φρέσκα είτε κατεψυγμένα ή να τα προσθέτετε σε γιαούρτια ή smoothies.
Τα μούρα ενισχύουν τη διάθεση ενώ παράλληλα βελτιώνουν τη συγκέντρωση – ιδανική επιλογή ακόμα κι αν βρίσκεστε στο γραφείο!
3. Ξηροί Καρποί: Μικροσκοπικές Μπουκιές Μακριάς Ζωής
Aμύγδαλα, καρύδια, φυστίκια ή κάσιους είναι ξηροί καρποί πλούσιοι σε βιταμίνη Ε, μαγνήσιο καθώς επίσης “καλά” λιπαρά. Έρευνες δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση ξηρών καρπών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας κατά 50% καθώς επίσης μεγαλύτερη διάρκεια ζωής κατά περίπου δύο χρόνια.
Iδανική ποσότητα: μία χούφτα ημερησίως (περίπου 25 γραμμάρια).
Eπιπλέον συμβουλή: το φυστίκι έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος – ένα φυσικό “booster” χωρίς ανεπιθύμητες παρενέργειες!
Σπόροι: Η Επιλογή Που Μετρά
Sπόροι όπως ο ηλιόσπορος ή ο κολοκυθόσπορος προσφέρoυν αντίστοιχα οφέλη στους ξηρούς καρπούς ενώ κάποιοι (όπως οι chia) παρέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα πολύ χρήσιμα για τον εγκέφαλο αλλά κι το κυκλοφορικό σύστημα.
Είναι καλό να τους κρατάμε στο ψυγείο ενώ πρέπει να αποφεύγουμε αυτούς που έχουν υπερβολική αλάτισμα ή αρωματισμό.
Eν κατακλείδι:, το σνακ δεν αποτελεί εχθρό μιας υγιούς διατροφής εφόσον εμείς το μετατρέψουμε σε σύμμαχο! Αντικαθιστώντας επεξεργασμένα προϊόντα με φρέσκες τροφές όπως είναι τα φρούτα, τα μούρα κι οι ξηροί καρποί προσφέρουμε στον οργανισμό μας ενέργεια μαζί με βιταμίνες κι αντιοξειδωτικά που προστατεύσουν τόσο το σώμα όσο κι τον εγκέφαλό μας.
