Ανακαλύπτοντας τους ‘Αόρατους’ Συμβούλους της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Πώς οι Τζος Χακ και Τζέι Ράμαν Σχεδιάζουν τη Νέα Στρατηγική στην Ενεργειακή Συνεργασία των ΗΠΑ

Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Ποιοι είναι οι Τζος Χακ και Τζέι Ράμαν, οι “αόρατοι” σύμβουλοι της πρέσβειρας των ΗΠΑ – Πώς θα καθορίσουν τη στρατηγική συνεργασία στην ενέργεια

Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ αναλαμβάνει τα καθήκοντά της στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα

Στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ ξεκινά σήμερα επίσημα τη θητεία της. Στις 12:00 θα παραδώσει τα διαπιστευτήριά της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα, και ακολούθως στις 13:30 θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη. Αύριο το πρωί στις 10:00 είναι προγραμματισμένη η συνάντησή της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Το βράδυ της Τετάρτης θα διοργανώσει δεξίωση στον κήπο της πρεσβευτικής κατοικίας προς τιμήν του Νταγκ Μπέργκαμ,υπουργού Εσωτερικών των ΗΠΑ και του υπουργού Ενέργειας Κρις Ράιτ,οι οποίοι επισκέπτονται την Αθήνα για τη Σύμπραξη Διατλαντικής Ενεργειακής Συνεργασίας (P-TEC).

Δύο έμπειροι διπλωμάτες στο πλευρό της

Η νέα πρέσβης Κίμπερλι Γκίλφοϊλ θα συνεργάζεται καθημερινά με δύο έμπειρους διπλωμάτες από την αμερικανική πρεσβεία. Ο Τζος Χακ, ο οποίος κατέχει τη θέση του Νο 2 στην πρεσβεία, έχει προηγούμενη εμπειρία ως αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Νότιας Ευρώπης και Καυκάσιου.Έχει υπηρετήσει σε πολλές χώρες όπως η Σαγκάη και το Τόκιο καθώς και σε διάφορες θέσεις στη Ουάσινγκτον.

Ο δεύτερος διπλωμάτης είναι ο Τζέι Ράμαν που πρόσφατα ανέλαβε καθήκοντα διευθυντή Δημοσίων Υποθέσεων στην ίδια πρεσβεία. Με πολυάριθμες αποστολές σε χώρες όπως η Καμπούρδα και το Εκουαδόρ από το 2002 που εντάχθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, φέρνει μαζί του μια εκτενή εμπειρία.

Ενεργειακή συνεργασία ως προτεραιότητα

Η σημασία που δίνει η Ουάσινγκτον στη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα με την Ελλάδα είναι εμφανής από τις δηλώσεις του Τζος Χακ σχετικά με τον Κάθετο Διάδρομο Φυσικού Αερίου. «Χωρίς την καθοριστική συμβολή της Ελλάδας δεν θα ήταν εφικτός», είχε επισημάνει νωρίτερα αυτό το μήνα κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη.

“Η Ελλάδα διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο στον ενεργειακό χάρτη,” είχε προσθέσει χαρακτηριστικά ο Χακ.

Scroll to Top