Καύσωνας: Έρχεται η πιο ζεστή εβδομάδα του καλοκαιριού
Από την Κυριακή, οι θερμοκρασίες θα αρχίσουν να ανεβαίνουν κατακόρυφα, με τον τρίτο κατά σειρά καύσωνα για φέτος να αναμένεται να κορυφωθεί την Τρίτη 22 Ιουλίου. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι οι θερμοκρασίες θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές της χώρας και ενδέχεται να φτάσουν έως και τους 45 βαθμούς σε κλειστούς χώρους.
Η μόνη περιοχή που θα απολαύσει κάποια δροσιά είναι οι Κυκλάδες, όπου οι θερμοκρασίες δεν αναμένονται να πλησιάσουν τους 40 βαθμούς. Το κύμα καύσωνα θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη 24 Ιουλίου, οπότε και αναμένεται σταδιακή υποχώρηση της ζέστης.
Ωστόσο, εκτός από τις υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι νυχτερινές ώρες θα είναι εξίσου δύσκολες καθώς ο υδράργυρος δεν πρόκειται να πέσει κάτω από τους 30 βαθμούς για αρκετές μέρες.
Ποιες περιοχές πλήττονται περισσότερο
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, τα μεγαλύτερα ύψη θερμοκρασίας αναμένονται στις ευπαθείς περιοχές όπως το εσωτερικό της κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, η δυτική Στερεά Ελλάδα καθώς και στην Αττικοβοιωτία. Επίσης επηρεασμένες θα είναι η ανατολική και νότια Πελοπόννησος καθώς και το ανατολικό Αιγαίο.
Η Όλγα Παπαβγούλη από το Action24 επισημαίνει ότι την Τρίτη μπορεί να παρατηρηθούν θερμοκρασίες γύρω στους 44-45 βαθμούς στην Λάρισα και Καρδίτσα.
Οι τελευταίες προβλέψεις των ειδικών
Ο Τάσος Αρνιακός του ΑΝΤ1 δήλωσε ότι «από την Κυριακή τα πράγματα γίνονται σοβαρά», καθώς ζεστές αέριες μάζες από την Αφρική αρχίζουν να εισέρχονται στη χώρα μας. Αναμένονται επίσης υψηλές θερμοκρασίες στη Θεσσαλία αλλά και σε άλλες περιοχές όπως η Κεντρική Μακεδονία.
“Την Τρίτη φαίνεται πως θα είναι η πιο ζεστή ημέρα”, πρόσθεσε ο ίδιος. Σε πολλές περιοχές μπορεί ακόμα κι αν φτάσουμε στους 43 βαθμούς Κελσίου. Από την Πέμπτη όμως περιμένουμε βελτίωση του κλίματος λόγω ψυχρών αερίων μαζών που έρχονται από τη Βόρεια Ευρώπη.”
“Από τη Δευτέρα (21/7) στις ευπαθείς περιοχές όπως Θεσσαλία ή τμήματα της Πελοποννήσου περιμένουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες”, τόνισε ξανά η Παπαβγούλη.
Σημαντικές συμβουλές για τις επόμενες ημέρες
“Θα έχουμε τροπικές νύχτες”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κλέαρχος Μαρουσάκης προσθέτοντας ότι “η κατάσταση αυτή απαιτεί προσοχή”. Ο οργανισμός μας υπόκειται σε μεγάλη καταπόνηση λόγω των συνθηκών αυτών κι έτσι πρέπει όλοι μας να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.”
