«Ανατροπή στον Τουρισμό: 1 στους 2 Έλληνες Αδυνατεί να Απολαύσει Έστω και Μια Εβδομάδα Διακοπών»

Τουρισμός χωρίς Έλληνες: 1 στους 2 δεν μπορεί να καταφέρει ούτε μια βδομάδα διακοπές

Ανησυχητικά Στοιχεία από την Eurostat για τους Έλληνες και τις Διακοπές

Τα δεδομένα που δημοσιοποίησε η Eurostat αποκαλύπτουν μια ανησυχητική πραγματικότητα σχετικά με την οικονομική κατάσταση των Ελλήνων.Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας προβάλλει τον τουρισμό ως τη «βαριά βιομηχανία» της,σχεδόν οι μισοί Έλληνες δεν έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν έστω και μία εβδομάδα διακοπών. Συγκεκριμένα, το 46% των πολιτών άνω των 16 ετών δηλώνει αδυναμία να καλύψει τα έξοδα για μια εβδομάδα μακριά από το σπίτι.

Αυτά τα στοιχεία προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή και αφορούν το 2024. Με αυτά τα ποσοστά, η Ελλάδα κατατάσσεται στη δεύτερη χειρότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πίσω μόνο από τη Ρουμανία, όπου σχεδόν το 58,6% του πληθυσμού δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά διακοπές διάρκειας επτά ημερών.Η Βουλγαρία φαίνεται να είναι σε καλύτερη θέση με ποσοστό 41,4% που δηλώνει ότι δεν έχει τη δυνατότητα αυτή.

Επιπλέον, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΕΛΚΑ για το 2025, ένα εντυπωσιακό ποσοστό της τάξης του 52% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να πάει καθόλου διακοπές αυτό το καλοκαίρι.

Η Κατάσταση σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο

Σε επίπεδο ΕΕ, περίπου το 27% των πολιτών δήλωσαν ότι δεν μπορούσαν να καλύψουν τα έξοδα μιας εβδομαδιαίας εκδρομής κατά το 2024. Αυτό αντιστοιχεί σε μια μικρή πτώση κατά 1,5% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο και είναι κατά δέκα μονάδες χαμηλότερο από όσα ίσχυαν πριν εννέα χρόνια.

Η Αυξανόμενη Φτώχεια Διακοπών στην Ελλάδα

Eνώ πολλές χώρες της ΕΕ σημειώνουν πρόοδο στη μείωση της «φτώχειας διακοπών»,στην Ελλάδα παρατηρείται αντίθετη τάση.Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το προηγούμενο έτος (2023), οι Έλληνες που αδυνατούσαν να κάνουν ούτε μία εβδομάδα διακοπές ήταν στο ίδιο επίπεδο (43%) όπως οι Ούγγροι εκείνης της χρονιάς. Ωστόσο η φτώχεια αυτή μειώθηκε στην Ουγγαρία κατά τρεις μονάδες φθάνοντας στο 39%. Αντίθετα στη χώρα μας αυξήθηκε κατά τρεις μονάδες μέσα σε ένα χρόνο.

Οι Τυχεροί Πολίτες της Ευρώπης

Noμίζω πως κανείς δε θα εκπλαγεί βλέποντας ότι οι χώρες με υψηλότερα εισοδήματα έχουν χαμηλότερους δείκτες τουριστικού αποκλεισμού. Για παράδειγμα στο Λουξεμβούργο όπου ο μέσος μισθός είναι πάνω από τρεις φορές μεγαλύτερος απ’ ό τι στην Ελλάδα μόλις το 8,9% των κατοίκων αναφέρει οικονομικές δυσκολίες όσον αφορά τις διακοπές τους (από11 % πέρσι).Η Σουηδία παραμένει επίσης ψηλά στη λίστα αλλά παρουσίασε μικρή αύξηση στον αριθμό όσων δηλώνουν αδυναμία στις διακοπές φθάνοντας στο11 ,6%.

Aκολουθεί η Ολλανδία όπου σταθερά περίπου13 %του πληθυσμού αναφέρει οικονομική δυσχέρεια σχετικά με τις επταήμερες εκδρομές τους χωρίς αλλαγή στα ποσοστά συγκριτικά με πέρσι .

Scroll to Top