Δέκα Χρόνια Μετά: Η Σύσκεψη Πολιτικών Αρχηγών της 6ης Ιουλίου
Δέκα χρόνια μετά τα καθοριστικά γεγονότα του 2015, αποκαλύπτονται τα πρακτικά της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών που πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιουλίου, μία ημέρα μετά το ηχηρό «Όχι» στο δημοψήφισμα.
Τα αποσπάσματα που δημοσιεύει αποκλειστικά η ιστοσελίδα in.gr είναι ιδιαίτερα σημαντικά,καθώς δείχνουν ότι οι πολιτικές δυνάμεις της τότε αντιπολίτευσης εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου και υιοθέτησαν άλλες αργότερα για να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.
Η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι υπέγραψαν ένα κοινό ανακοινωθέν που λειτούργησε ως διακομματική «εντολή» για τις διαπραγματεύσεις του κ. Τσίπρα με τους δανειστές. Δεν έθεσαν συγκεκριμένους όρους προς τον τότε πρωθυπουργό όπως ισχυρίστηκαν αργότερα.
Από τα αποσπάσματα προκύπτει ότι ορισμένα από τα όρια που τέθηκαν περιλάμβαναν την παραμονή στην Ε.Ε., κάτι που επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, καθώς και η μη κατάργηση του ΕΚΑΣ από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, εκπρόσωπο της ΝΔ εκείνη την περίοδο. Για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, δεδομένου του σαρωτικού αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, οι πολιτικοί αρχηγοί φαίνεται να συμφώνησαν στον Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει στη διαπραγμάτευση.
Η Στάση Παυλόπουλου
Ο Προκόπης Παυλόπουλος ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατανοούσε πλήρως ότι η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του έπρεπε να έχει αποτέλεσμα λόγω των κρίσιμων συνθηκών εκείνης της περιόδου. Το κύριο μέλημά του ήταν να γίνει σαφές πως ανεξαρτήτως ψήφου στο δημοψήφισμα, το δίλημμα δεν σχετιζόταν με την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
«Για να μπορέσουμε να διευκολύνουμε την επανέναρξη των διαβουλεύσεων πρέπει από αυτό το συμβούλιο να βγει ότι η πλειονότητα των πολιτικών δυνάμεων δεν αμφισβήτησε ποτέ τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια εισαγωγικής ομιλίας.
Η Εισήγηση Τσίπρα
Σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες δηλώσεις,ο Αλέξης Τσίπρας ήταν κατηγορηματικός σχετικά με τη σαφήνεια του ερωτήματος που τέθηκε στον ελληνικό λαό: «Θα ήθελα να υπογραμμίσω πως σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετικά με το ερώτημα και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι αυτονόητο ότι η ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση».
«Το ερώτημα στο δημοψήφισμα ήταν ξεκάθαρο», τόνισε ο Τσίπρας.
“Ρωτούσε αν εγκρίνει ή απορρίπτει την πρόταση των Θεσμών προς την ελληνική κυβέρνηση”, πρόσθεσε.
«Η ελληνική κυβέρνηση καλείται σήμερα μαζί με όλα τα κόμματα να καθορίσει τη στρατηγική μας για τις επόμενες ημέρες», δήλωσε επίσης.
Nέα Δημοκρατία: Μοναδικοί Όροι Το ΕΚΑΣ Και Η Παραμονή Στην ΕΕ
Tην Νέα Δημοκρατία εκπροσώπησε ο μεταβατικός πρόεδρός της Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Σε παρέμβασή του ανέφερε πως αν είχε τεθεί στο δημοψήφισμα η πρόταση Γιούνκερ αυτούσια σε σύγκριση με αυτήν που παρουσίαζε τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα υπερτερούσε χωρίς αμφιβολία.
«Αν είχε τεθεί έτσι θα είχαμε μόνο θετικές απαντήσεις»,είπε χαρακτηριστικά.