Η Αθήνα αντέτεινε με αντί-NAVTEX στην τουρκική πρωτοβουλία για διεξαγωγή ερευνών σε θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελόριζου, έπειτα από την έκδοση της NAVTEX 0862/26 από τον σταθμό της Αττάλειας. Η Τουρκία έχει δεσμεύσει μια περιοχή για 15 ημέρες, όπου προγραμματίζει να δραστηριοποιηθεί το ερευνητικό σκάφος R/V TÜBİTAK MARMARA, επικαλούμενη παράλληλα ένα «θαλάσσιο πάρκο» που έχει ανακηρύξει μονομερώς πρόσφατα.
Πριν ακόμη το τουρκικό ερευνητικό σκάφος αποπλεύσει από το λιμάνι της Μαρμαρίδας προς την ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου, η ελληνική πλευρά είχε ήδη κινηθεί. Η απάντηση της Αθήνας ήρθε μέσω μιας NAVTEX που εκδόθηκε από τον υδρογραφικό σταθμό Ηρακλείου και ουσιαστικά αμφισβητεί την αρμοδιότητα της Αττάλειας στην εν λόγω θαλάσσια ζώνη.
Με αυτήν τη NAVTEX,η ελληνική κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την έκδοση σχετικών ανακοινώσεων και τη χορήγηση αδειών για έρευνες στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή όπου η Τουρκία επιδιώκει να πραγματοποιήσει τις δραστηριότητές της.Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η χρονική συγκυρία αυτής της τουρκικής κίνησης, καθώς συμπίπτει με την υπογραφή της «Ασπίδας του Αχιλλέα» από την ελληνική πλευρά.
Επιπλέον, αυτή η νέα ενέργεια από την Άγκυρα έρχεται ως συνέχεια των ισχυρισμών σχετικά με τα «θαλάσσια πάρκα», τα οποία έχουν ανακηρυχθεί μονομερώς από τη γειτονική χώρα τους τελευταίους μήνες.
