Αγροτικές Επιδοτήσεις: Νέα Στοιχεία από την Κυβέρνηση
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, παρείχε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις αγροτικές επιδοτήσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Οι δηλώσεις του έγιναν στο πλαίσιο των πρόσφατων ανακοινώσεων της κυβέρνησης.
Αρχικά, αναφέρθηκε στα χρηματικά ποσά που θα διατεθούν στους αγρότες φέτος: «ολόκληρη τη χρονιά οι αγρότες μας θα πάρουν 3 δισεκ. 700 εκατ., μόνο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα πάρουν 3.300, όταν πέρυσι είχαν πάρει 2.700». Αυτό οφείλεται στην «ισχυρή ενίσχυση φέτος από το δεύτερο πυλώνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής»,όπως εξήγησε ο Χατζηδάκης,προσθέτοντας ότι «θα είναι μια χρονιά ρεκόρ» για προγράμματα εκσυγχρονισμού των καλλιεργειών και των εκμεταλλεύσεών τους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πληρωμές ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ και αναμένονται επιπλέον πληρωμές ύψους 538 εκατομμυρίων ευρώ αυτές τις ημέρες και άλλες 1 δισεκατομμύριο και 200 εκατομμύρια ευρώ μέσα στον Δεκέμβριο. Έτσι,ο Δεκέμβριος προβλέπεται να είναι μήνας σημαντικής στήριξης για τον αγροτικό τομέα.
Ο Χατζηδάκης υπενθύμισε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προειδοποιήσει σχετικά με πιθανές κυρώσεις ή ακόμα και αναστολή πληρωμών προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Αναφέρθηκε στη διαπραγμάτευση που ξεκίνησε το καλοκαίρι μαζί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα και τόνισε ότι επετεύχθη συμφωνία στις 19 Νοεμβρίου.
Διευκρίνισε πως μέχρι τώρα οι επιδοτήσεις βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό στις δηλώσεις των αγροτών αλλά πλέον θα εφαρμοστεί ένα υβριδικό σύστημα που δεν θα στηρίζεται αποκλειστικά σε αυτές τις δηλώσεις. Για παράδειγμα, οι κτηνοτρόφοι θα αξιολογούνται βάσει του γάλακτος και του κρέατος που παρέδωσαν καθώς επίσης και των ζωοτροφών που προμηθεύτηκαν.
Σημαντική είναι η πληροφορία ότι οι επιλέξιμοι αγρότες ανέρχονται σε περίπου 471.000 ενώ άλλοι 44.000 θα υποβληθούν σε περαιτέρω ελέγχους λόγω προβλημάτων που ενδέχεται να έχουν εντοπιστεί από την οικονομική αστυνομία.
“Κάποιοι δεν πρόκειται να λάβουν καθόλου χρήματα λόγω σοβαρών θεμάτων”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χατζηδάκης προσθέτοντας πως περίπου δύο χιλιάδες άτομα αποκλείονται τελείως ενώ άλλοι χρειάζονται περαιτέρω έλεγχο.
Η κυβέρνηση στοχεύει στην ισότητα μεταξύ των παραγωγών καθώς ανέφερε πως υπάρχουν κτηνοτρόφοι που δεν θα λάβουν τα ποσά που δικαιούνται στην πρώτη φάση λόγω μαθηματικών μοντέλων υπολογισμού αλλά αυτοί “θα αποζημιωθούν μέσω συμπληρωματικών πληρωμών”.
“Κατανοούμε πλήρως τα προβλήματα”, είπε ο Χατζηδάκης κάνοντας ειδική μνεία στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι όπως η ευλογιά.
“Βρισκόμαστε σε διαδικασία επίλυσης αυτών των ζητημάτων όσο πιο γρήγορα γίνεται”, πρόσθεσε καταλήγοντας ότι “η χώρα συνολικά δεν πρόκειται να χάσει ούτε ένα ευρώ”.
Tέλος σημείωσε πως “η νέα μεταρρύθμιση οδηγεί σε πιο δίκαιη κατανομή πόρων” κάτι το οποίο έχει κοινωνικό χαρακτήρα καθώς εξασφαλίζει καλύτερη κατανομή χωρίς απώλειες για τη χώρα.
