Ανασκόπηση Καιρού και Κινδύνου Πυρκαγιάς
Το βράδυ της Κυριακής (2/8) παρατηρείται σταδιακή εξασθένηση των ισχυρών ανέμων,γεγονός που αναμένεται να διευκολύνει τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων τη Δευτέρα (3/8) στα μεγάλα πύρινα μέτωπα. Παρόλα αυτά, οι Αρχές διατηρούν κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, καθώς ο κίνδυνος εκδήλωσης και διάδοσης πυρκαγιών παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με την μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Όλγα Παπαβγούλη, κατά τις πρωινές ώρες της Δευτέρας (3/8), οι άνεμοι θα ενισχυθούν προσωρινά έως 5 μποφόρ και στις ορεινές περιοχές της Βοιωτίας μπορεί να φτάσουν τοπικά τα 6 μποφόρ. Στη συνέχεια της ημέρας αναμένεται περαιτέρω εξασθένηση των ανέμων στην Αττική,όπου δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ.
Προβλέψεις Καιρού για τη Δευτέρα (3/8)
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει γενικά αίθριο καιρό σε όλη τη χώρα με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες κατευθύνσεις με ένταση 3 έως 5 μποφόρ ενώ στο Αιγαίο τοπικά μπορεί να φτάσουν τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει μικρή αύξηση φτάνοντας στους 34-36 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά και τοπικά στους 37 βαθμούς στις δυτικές και βόρειες περιοχές.
Στην Αττική, ο ουρανός θα είναι καθαρός με βόρειους ανέμους που θα κυμαίνονται από 3 έως 4 μποφόρ ενώ στα ανατολικά τμήματα μπορεί να φτάσουν μέχρι τα 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην περιοχή αυτή θα κυμανθεί μεταξύ των 23-33 βαθμών Κελσίου.
Υψηλός Κίνδυνος Πυρκαγιάς σε Επιλεγμένες Περιοχές
Παρά την ευνοϊκή εξέλιξη του καιρού, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί ότι τη Δευτέρα υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πυрκαγιάς (κατηγορία 4) για την Περιφέρεια Αττικής καθώς επίσης για τις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Εύβοιας.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας ενώ το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένει σε γενική επιφυλακή λόγω των ενεργών πυρκαιών που υπάρχουν.Συγχρόνως συνεχίζονται οι εναέριες περιπολίες καθώς επίσης μικτές περιπολίες από πυροσβεστικές δυνάμεις μαζί με αστυνομικούς και στρατιωτικούς.
Σε εφαρμογή βρίσκεται το Σχέδιο Δράσεων Πολιτικής Προστασίας, το οποίο περιλαμβάνει προληπτικές απαγορεύσεις κυκλοφορίας οχημάτων αλλά κι απαγορεύσεις παραμονής πολιτών σε εθνικούς δρυμούς ή άλλες περιοχές υψηλού κινδύνου.
