Αρνητική εισήγηση για την άρση ασυλίας 14 βουλευτών της ΝΔ
Η αρμόδια επιτροπή κοινοβουλευτικής δεοντολογίας, που συνεδρίασε το πρωί της Τρίτης, 8 Ιουλίου 2025, προτείνει να μην αρθεί η ασυλία των 14 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που συμμετείχαν στην προανακριτική επιτροπή για τον Χρήστο Τριαντόπουλο.
Η Νέα Δημοκρατία τάχθηκε κατά της άρσης, ενώ οι ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά δήλωσαν «παρών».Αντίθετα, οι Ελληνική Λύση, ΚΟ Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας ψήφισαν υπέρ. Σύμφωνα με πηγές από την πλειοψηφία, η στάση ακόμη και κομμάτων που θεωρούνται συστημικά σχετικά με τη ποινική αξιολόγηση των ψήφων των βουλευτών δημιουργεί «κακό προηγούμενο», ειδικά όταν το Σύνταγμα αναφέρει ότι «ο βουλευτής δεν καταδιώκεται ούτε εξετάζεται με οποιονδήποτε τρόπο για γνώμη ή ψήφο που έδωσε κατά την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων».
Το αίτημα για άρση ασυλίας είχε υποβληθεί μετά από μηνυτήρια αναφορά της Μαρίας Καρυστιανού στις 10-4-2025. Οι κατηγορίες περιλάμβαναν α) παράβαση καθήκοντος (άρθρο 259 του Ποινικού Κώδικα), β) κατάχρηση εξουσίας (άρθρο 239 του Ποινικού Κώδικα) και γ) εσχάτη προδοσία (άρθρο 134 του Ποινικού Κώδικα), καθώς οι συγκεκριμένοι βουλευτές είχαν «υπερψηφίσει και υπογράψει το πόρισμα ημερομηνίας 04-04-2025 για την εκκίνηση ποινικής δίωξης κατά του Χρήστου Τριαντόπουλου».
Οι εν λόγω βουλευτές είναι οι εξής: Παναγής Καππάτος, Μαρία Αντωνίου, Γεώργιος Βρεττάκος, Αγγελική Δεληκάρη, Αθανάσιος Ζεμπίλης, Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη, Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα, Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, Νεοκλής Κρητικός, Περικλής Μαντάς , Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης , Τζίνα Οικονόμου , Σταύρος Παπασωτηρίου και Ασημίνα Σκόνδρα. Η τελική απόφαση σχετικά με την άρση ή μη της ασυλίας τους θα ληφθεί από την ολομέλεια της Βούλης σε συνεδρίασή τους την επόμενη εβδομάδα.