Οι πολίτες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους Δήμους ή τα Νομικά πρόσωπα αυτών, οι οποίες ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ, έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν και να επιτύχουν μερική διαγραφή των χρεών τους.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου, οι οφειλέτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών και να οργανώσουν τις υποχρεώσεις τους σε έως 240 μηνιαίες δόσεις.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από την Έκθεση Προόδου της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους σχετικά με τις οφειλές προς το Δημόσιο, το μέσο ποσοστό διαγραφής ανέρχεται στο 15,22%. Από αυτούς που υπέβαλαν αίτηση, το 49,97% δεν κατάφερε καμία διαγραφή. Το 18,36% πέτυχε διαγραφή χρεών μεταξύ 30% και 50%, ενώ το 13,52% εξασφάλισε διαγραφή άνω του 50%.Επιπλέον, το ποσοστό των αιτούντων που πέτυχαν διαγραφή μεταξύ 10% και 30% είναι στο 11,61%, ενώ οι υπόλοιποι είχαν μια μικρή διαγραφή έως και μόλις το 10%.
Πώς γίνεται η διαδικασία αίτησης βήμα-βήμα
Αρχικά, οι οφειλέτες θα πρέπει προσεκτικά να υποβάλουν αίτηση στον Δήμο για τη βεβαίωση της οφειλής. Αυτό είναι απαραίτητο ώστε το ποσό να καταχωρηθεί στα εισπρακτέα έσοδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Χωρίς αυτή τη διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει η ένταξη στον μηχανισμό.
Μετά την ολοκλήρωση της εγγραφής αυτής της βεβαίωσης από τον Δήμο, οι ενδιαφερόμενοι έχουν τρεις μήνες στη διάθεσή τους για να υποβάλουν την αίτησή τους μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας που παρέχει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
Εάν η αίτηση δεν κατατεθεί εντός του καθορισμένου χρονικού πλαισίου ή εάν απορριφθεί για οποιονδήποτε λόγο, τότε η ΑΑΔΕ ενημερώνει τον Δήμο. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να ενεργοποιηθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης όπως κατασχέσεις χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς.
Πού γίνεται η υποβολή της αίτησης
Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσω της πλατφόρμας gov.gr. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα περιλαμβάνει δήλωση πρόθεσης για τη διευθέτηση των χρεών προς τον Δήμο.
Τα χρέη αντλούνται αυτόματα από τη βάση δεδομένων και χωρίζονται σε βασικό ποσό καθώς και σε προσαυξήσεις. Έτσι οι οφειλέτες μπορούν εύκολα να δουν ποιο είναι το αρχικό κεφάλαιο καθώς επίσης ποιες είναι οι προσαυξήσεις.