Διεθνής Δύναμη Σταθεροποίησης στη Γάζα: Προοπτικές και Προκλήσεις
Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με διάφορες χώρες για τη δημιουργία μιας διεθνούς δύναμης που θα αναπτυχθεί στην μεταπολεμική Γάζα, με σκοπό την ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Axios. Το σχέδιο αυτό, το οποίο φέρει την υπογραφή του προεδρικού γραφείου του Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα τις επόμενες εβδομάδες.
Ο Ρόλος της ISF και οι Προκλήσεις που Αντιμετωπίζει
Η νέα Διεθνής Δύναμη Σταθεροποίησης (International Stabilization Force – ISF) θα έχει ως κύριο στόχο την ασφάλεια των συνόρων της Γάζας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο καθώς και την αποτροπή λαθρεμπορίου όπλων. Σύμφωνα με τον 20 σημείων σχεδιασμό του Τραμπ, η ανάπτυξη της ISF θα είναι απαραίτητη για τη συνέχιση της αποχώρησης του Ισραήλ από το 50% των περιοχών που ελέγχει στη Γάζα. Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) έχει αναλάβει τη σύνταξη αυτού του σχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία νέας παλαιστινιακής αστυνομικής δύναμης υπό την εκπαίδευση και εποπτεία των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας.
«Αν δεν υπάρξει μια αξιόπιστη μορφή ασφάλειας και διακυβέρνησης στη Γάζα που να έχει την αποδοχή του Ισραήλ, θα παγιδευτούμε σε έναν φαύλο κύκλο βίας», προειδοποίησε πηγή που συμμετέχει στις διαδικασίες αυτές. Πληροφορίες από διπλωματικούς κύκλους αναφέρουν ότι χώρες όπως η Ινδονησία, το Αζερμπαϊτζάν καθώς και η Τουρκία έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συμβάλουν στρατιωτικά στην επιχείρηση αυτή.Ωστόσο άλλες χώρες παραμένουν επιφυλακτικές λόγω των ασταθών συνθηκών ασφαλείας στην περιοχή.
Aμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι η διαδικασία πρέπει να εξελιχθεί προσεκτικά: «Είναι καλύτερο να κινηθούμε αργά αλλά σωστά γιατί δεν έχουμε δεύτερη ευκαιρία», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος στο Axios.
Η Θέση του Ισραήλ και ο Ρόλος της Τουρκίας
Η πιθανότητα συμμετοχής της Τουρκίας στην ISF προκαλεί έντονες αντιδράσεις στο Ισραήλ. Παρ’ όλα αυτά οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι η Άγκυρα μαζί με το Κατάρ και την Αίγυπτο είναι κρίσιμες για τη διαχείριση σχέσεων με τη Χαμάς. «Οι Τούρκοι έκαναν σημαντική δουλειά για να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με τη Γάζα κι οι επιθέσεις από τον Νετανιάχου κατά της Άγκυρας ήταν εξαιρετικά αντιπαραγωγικές», ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος.
Anώτεροι ισραηλινοί παράγοντες εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το γεγονός ότι αυτή η δύναμη μπορεί να μην έχει νομιμοποίηση από τους ντόπιους κατοίκους υπογραμμίζοντας πως δεν είναι μόνο θέμα αριθμού στρατευμάτων αλλά κυρίως αποδοχής τους από τους Παλαιστίνιους. «Αν η ISF γίνει αντιληπτή ως κατοχική δύναμη τότε η αποστολή θα καταδικαστεί σε αποτυχία», τόνισε πηγή που συμμετέχει στις συζητήσεις αυτές.
Στο διπλωματικό παρασκήνιο οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται πάνω σε ένα σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να προσφέρουν πολιτική κάλυψη στην ISF χωρίς ωστόσο αυτή να μετατραπεί σε ειρηνευτική δύναμη υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών ώστε ο έλεγχος να παραμείνει στα χέρια Ουάσιγκτον. Παρά τις σοβαρές δυσκολίες πολλοί διπλωμάτες πιστεύουν πως αυτή η πρωτοβουλία μπορεί τελικά να αποτελέσει μια μοναδική ρεαλιστική λύση στον φαύλο κύκλο β violence στη Γάζα.
«Όποιος γνωρίζει καλά τα ιστορικά δεδομένα αυτής της σύγκρουσης καταλαβαίνει ότι οι πιθανότητες επιτυχίας δεν είναι πολλές όμως κανείς δε θέλει ν’ αντιμετωπίσει τον Ντόναλντ Τραμπ», σχολίασε πηγή εμπλεκόμενη στις συνομιλίες αυτές.
Tέλος κομβικό σημείο για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου παραμένει πάντα η συγκατάθεση ή μητης Χαμάς.

