«Δικαστές καταγγέλλουν την κυβέρνηση για εμπαιγμό – Σφοδρή κριτική στις επιλογές του Άρειου Πάγου»

Για εμπαιγμό κατηγορούν την κυβέρνηση οι δικαστές – Σκληρή επίθεση για τις επιλογές στον Άρειο Πάγο






Ανακοίνωση Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Σφοδρή κριτική από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για τον νόμο επιλογής ηγεσίας του Αρείου Πάγου

Με έντονη γλώσσα, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εγείρει ζήτημα ακύρωσης του νόμου που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση πριν από ένα χρόνο. Ο συγκεκριμένος νόμος παρείχε για πρώτη φορά τη δυνατότητα στους ανώτατους δικαστές να συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής της ηγεσίας του Αρείου Πάγου. Σε ανακοίνωσή τους με τίτλο «Το τέλος των ψευδαισθήσεων ή μαθήματα για το πώς ακυρώνεται ένας νόμος στην πράξη», οι δικαστές εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με την κυβερνητική στάση, υπογραμμίζοντας ότι δεν σεβάστηκε το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας μεταξύ των δικαστών.

«Αρεοπαγίτες με αναγνωρισμένο κύρος και ήθος, που απολαμβάνουν εκτίμηση στον νομικό κόσμο και διαθέτουν άρτια νομική κατάρτιση, δεν θεωρήθηκαν ικανοί να καταλάβουν καμία από τις οκτώ θέσεις Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου που κενώθηκαν!», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Ένωσης. Κατηγορώντας ουσιαστικά την κυβέρνηση για εμπαιγμό, ζητούν την κατάργηση αυτού του νόμου: «Δεν έχουμε ανάγκη αυτόν τον νόμο που χρησιμοποιείται επιλεκτικά μόνο όταν τα αποτελέσματα συμφωνούν με τις κυβερνητικές προτιμήσεις. Καταργήστε τον! Είναι πιο ειλικρινές! Είναι αίτημα όχι μόνο του Δικαστικού Σώματος αλλά και ώριμο κοινωνικό αίτημα ο περιορισμός της εκτελεστικής εξουσίας ώστε να απελευθερωθεί πραγματικά η Δικαιοσύνη στη χώρα μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Λεπτομέρειες σχετικά με τη δήλωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Η χθεσινή δημοσίευση στο ΦΕΚ 2693/22-7-2025 σχετικά με τον διορισμό Αντιπροέδρων στον Άρειο Πάγο επιβεβαίωσε το γνωστό λαϊκό ρητό ότι στην Ελλάδα υπάρχουν νόμοι αλλά αυτοί δεν εφαρμόζονται. Το παράδειγμα για το πώς μπορεί να ακυρωθεί ένας νόμος στην πράξη δίνεται από την ίδια την Κυβέρνηση που εισηγήθηκε και ψήφισε αυτόν τον νομοθέτημα.

Πέρσι το καλοκαίρι, το Υπουργείο Δικαιοσύνης παρουσίασε προς ψήφιση τον ν.5123/2024, ο οποίος εισήγαγε διαδικασία μυστικής ψηφοφορίας στα Ανώτατα Δικαστήρια για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τη διοίκηση της δικαιοσύνης ως προοίμιο μιας τελικής υπουργικής απόφασης. Ο εν λόγω νόμος ψηφίστηκε ύστερα από πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να διασφαλιστεί ότι οι δικαστές θα έχουν λόγο στις αποφάσεις περί ηγεσίας τους.

Η Ένωσή μας τότε θεώρησε ότι επρόκειτο για ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση παρά τις πολλές ατέλειες που υπήρχαν στο νομοθέτημα αυτό. Ωστόσο, οι πρώτες εφαρμογές αυτού του νόμου φανέρωσαν μια διαφορετική πραγματικότητα όταν πραγματοποιήθηκε πρόσφατα μυστική ψηφοφορία στα Ανώτατα Δικαστήρια.

Aναμένοντας απαντήσεις:

“Εάν η κυβέρνηση ήθελε να διατηρήσει το προνόμιό της στην ανεξέλεγκτη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη διοίκηση της δικαιοσύνης γιατί προχώρησε σε αυτή τη νομοθεσία; Η απάντηση είναι διπλή: πρώτον, προσπαθούσε επικοινωνιακά να δείξει πως σέβεται τις γνώμες των αρμόδιων φορέων κι δεύτερον ήθελε να καθησυχάσει τους ευρωπαίους εταίρους μας.”

Νέα στελέχη στον Άρειο Πάγο

Aνακοίνωση νέων αντιπροεδρίσεων:

  • Aντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου:
    • Aθανάσιος Θεοφάνης
    • Σταυρούλα Κουσουλού
    • Sωκράτης Πλαστήρας
    • Xρυσούλα Πλατιά
    • Bαρβάρα Πάπαρη
    • Eλπίδα Σιμιτοπούλου
    • Aικατερίνη Χονδρορίζου
    • Pαναγιώτης Λυμπερόπουλος
    • Mιχαήλ Αποστολάκης


Scroll to Top