Επίθεση με Drones σε Δεξαμενόπλοια στην Μαύρη Θάλασσα
Οι Ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιθέσεις με drones εναντίον τριών δεξαμενόπλοιων τύπου suezmax που βρίσκονταν στον τερματικό σταθμό του Caspian Pipeline Consortium (CPC), κοντά στις ρωσικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Αυτή η ενέργεια αποτελεί κλιμάκωση των επιχειρήσεων κατά πλοίων που μεταφέρουν ρωσικά καύσιμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την CPC,τα ελληνικά τάνκερ που επλήγησαν την Κυριακή περιλαμβάνουν τα Asia και Nissos Ios. Στο πλοίο Asia, το οποίο ανήκει στη Dynacom Tankers Management του Γιώργου Προκοπίου, ξέσπασε φωτιά η οποία τελικά κατασβέστηκε. Το Nissos Ios είναι ιδιοκτησίας της Kyklades Maritime, μιας εταιρείας της οικογένειας Αλαφούζου.
Νωρίτερα την Παρασκευή είχε σημειωθεί επίθεση στο Nordic Zenith της Nordic American Tankers, το οποίο ήταν ναυλωμένο από την exxonmobil. Στην περίπτωση αυτή επίσης εκδηλώθηκε φωτιά στο πλοίο αλλά κατασβέστηκε γρήγορα. Από το πλήρωμα των 13 ατόμων, 4 απομακρύνθηκαν από σκάφη του τερματικού σταθμού ενώ οι υπόλοιποι παρέμειναν στο πλοίο.
