Σημαντική Προειδοποίηση για τις Δημογραφικές Επιπτώσεις του Στεγαστικού Κόστους
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις συνέπειες του υψηλού κόστους στέγασης στη δημογραφική εξέλιξη της χώρας. Υπογράμμισε ότι η ακριβή κατοικία επηρεάζει άμεσα τη δυνατότητα δημιουργίας νέων νοικοκυριών και, κατά συνέπεια, το δημογραφικό ζήτημα.
Καθυστερήσεις στη Δημιουργία Νέων Νοικοκυριών
Μιλώντας στο Συνέδριο της Κεντρικής Τράπεζας της Κροατίας που διεξήχθη στο Ντουμπρόβνικ, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι το κόστος στέγασης στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη. Αυτή η κατάσταση έχει σημαντικές επιπτώσεις στις κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις. «Η στεγαστική επισφάλεια αναδεικνύεται όλο και περισσότερο ως παράγοντας που επηρεάζει τις μακροπρόθεσμες δημογραφικές τάσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η περιορισμένη πρόσβαση σε προσιτή στέγαση καθυστερεί τη διαδικασία δημιουργίας νέων νοικοκυριών, κυρίως ανάμεσα στους νεότερους πολίτες. Πολλοί νέοι ενήλικες παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο σπίτι των γονιών τους από ό,τι θα ήθελαν ή αναβάλλουν την απόφαση να ξεκινήσουν μια οικογένεια.
Επιπτώσεις στον Πληθυσμό και την Οικονομία
Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε επίσης ότι η γήρανση και συρρίκνωση του πληθυσμού μειώνει το εργατικό δυναμικό και ασκεί πίεση στα δημόσια οικονομικά μακροπρόθεσμα. Η οικονομική προσιτότητα της στέγασης συνδέεται άμεσα με τη βιωσιμότητα των δημογραφικών δεδομένων καθώς και με την ανθεκτικότητα της οικονομίας.
Από τα στοιχεία που διαθέτει η Κεντρική Τράπεζα προκύπτει ότι οι αγορές ακινήτων χρηματοδοτούνται κυρίως μέσω αποταμιεύσεων των υποψηφίων αγοραστών παρά μέσω δανείων από τράπεζες.«Ένα αξιόλογο ποσοστό των συναλλαγών χρηματοδοτείται μέσω αποταμίευσης των νοικοκυριών», ανέφερε ο Διοικητής.
Διαρκής Ζήτηση Παρά τις Πιέσεις
Aξιοσημείωτο είναι πως παρά τις πιέσεις στην αγορά κατοικίας, η ζήτηση παραμένει ισχυρή λόγω διαφόρων παραγόντων όπως η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος τα τελευταία χρόνια καθώς επίσης οι θετικές προσδοκίες για την οικονομία αλλά και οι ξένες επενδύσεις στον τομέα ακινήτων.
“Οι πολιτικές αυτές χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν”, σημείωσε ο κ. Στουρνάρας αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το στεγαστικό πρόβλημα όπως τα επιδοτούμενα δάνεια κατοικίας και οι ενισχύσεις κοινωνικής στέγης.
