«Ελλάδα: Καταδίκη των Χούθι και έκκληση για άμεση παύση της βίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας»

Συμβούλιο Ασφαλείας: Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις κατάφωρες επιθέσεις των Χούθι και ζητεί άμεση παύση της βίας

Η Ελλάδα καταδικάζει τις επιθέσεις των Χούθι στην Υεμένη

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με την κατάσταση στην Υεμένη, η Ελλάδα εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της στις επιθέσεις που πραγματοποίησαν οι αντάρτες Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων στη Ερυθρά Θάλασσα. Η ελληνική πλευρά υπογράμμισε τους σοβαρούς κινδύνους που αυτές οι ενέργειες εγκυμονούν για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και κάλεσε σε μια νέα προσπάθεια για πολιτική επίλυση της κρίσης στη χώρα.

Ο πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας, εξέφρασε «θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων» από τις επιθέσεις που διαπράχθηκαν από τους Χούθι στις 6 και 7 Ιουλίου κατά των ελληνόκτητων φορτηγών πλοίων M/V Magic Seas και Eternity C, τα οποία φέρουν σημαία Λιβερίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Σέκερης, τα πλοία δέχτηκαν πλήγματα «λίγα ναυτικά μίλια από το λιμάνι Χοντάιντα», με αποτέλεσμα «τη βύθισή τους και την απώλεια τριών μελών του πληρώματος μέχρι στιγμής, ενώ 16 άτομα παραμένουν αγνοούμενα».Ο Έλληνας διπλωμάτης χαρακτήρισε τις επιθέσεις ως «καλά σχεδιασμένες και οργανωμένες», σημειώνοντας ότι πραγματοποιήθηκαν «με σφοδρότητα χρησιμοποιώντας προηγμένα οπλικά συστήματα όπως drones και αντιαεροπορικούς πυραύλους», γεγονός που αποδεικνύει ότι οι δυνάμεις αυτές είναι «άριστα εκπαιδευμένες».

«Η Ελλάδα καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες» δήλωσε ο κ.Σέκερης. Πρόσθεσε ότι υπάρχει συλλογική ευθύνη για την προστασία των ναυτικών καθώς η συμβολή τους στο παγκόσμιο εμπόριο είναι καθοριστική.Κάθε απειλή κατά της ζωής τους είναι απολύτως απαράδεκτη.»

Ο κ. Σέκερης τόνισε επίσης ότι το Συμβούλιο δεν μπορεί να αγνοεί τη σοβαρή κατάσταση που έχει προκύψει λόγω των ενεργειών των Χούθι, οι οποίες συνιστούν μόνιμη απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα καθώς υπονομεύουν τη θαλάσσια ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα.

“Οι συνεχείς πράξεις βίας δεν μπορούν να δικαιολογηθούν υπό κανένα πρόσχημα”, δήλωσε χαρακτηριστικά καλώντας σε άμεση παύση όλων αυτών των ενεργειών.

Η Ελλάδα επανέλαβε τη στήριξή της στις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ για μια πολιτική λύση στην Υεμένη τονίζοντας πως “χωρίς επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας δεν μπορεί να υπάρξει μακροχρόνια σταθερότητα”.

Ο Έλληνας διπλωμάτης εξέφρασε επίσης “ακλόνητη υποστήριξη” στον Ειδικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Χανς Γκρούντμπεργκ, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειές του για μια χωρίς αποκλεισμούς πολιτική διαδικασία υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Kλείνοντας τη δήλωση του ο κ. Σέκερης κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη να συμμορφωθούν με το εμπάργκο όπλων προς τους Χούθι σύμφωνα με τα ψηφίσματα 2216 (2015) και 2624 (2022) προκειμένου να αποφευχθεί η παράνομη μεταφορά όπλων προς αυτούς.

Υπογράμμισε τέλος τον αμυντικό ρόλο της ευρωπαϊκής στρατιωτικής επιχείρησης EUNAVFOR ASPIDES στην περιοχή λέγοντας πως αυτή συμβάλει σημαντικά στη διασφάλιση θαλάσσιας ασφάλειας ενώ παρέχει βοήθεια όταν απαιτείται.

Scroll to Top