«Ελλάδα: Σημαντική πρόοδος στη δημόσια ακεραιότητα – 2η μεγαλύτερη βελτίωση στον ΟΟΣΑ»

Σκέρτσος: Θα μπορούσαμε να σκεφτούμε ποσοστώσεις στα εκλογικά ψηφοδέλτια για τους νέους

Επικέντρωση στη Δημόσια Ακεραιότητα και Διαφάνεια από τον Υπουργό Επικρατείας

Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, αναδεικνύει τη σημασία του κράτους δικαίου, της διαφάνειας και της δημόσιας ακεραιότητας σε πρόσφατη ανάρτησή του. Η αφορμή για την τοποθέτησή του είναι «άλλη μια διεθνής έκθεση (η οποία) επιβεβαιώνει την μετρήσιμη θεσμική πρόοδο της χώρας μας σε κρίσιμους δείκτες ακεραιότητας και διαφάνειας (Anti-Corruption and Integrity Outlook 2026).»

Δυστυχώς, η δημοσίευση της τελευταίας έκθεσης του ΟΟΣΑ σχετικά με την ακεραιότητα και τη διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση δεν έλαβε την προσοχή που θα έπρεπε αυτήν την εβδομάδα. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι ένα σημαντικό κομμάτι των πολιτικών συζητήσεων επικεντρώνεται στην κατάσταση του κράτους δικαίου στη χώρα μας», σημειώνει ο υπουργός.

«Εάν η εν λόγω έκθεση ήταν αρνητική, οι αντιδράσεις των κομμάτων θα ήταν σίγουρα πολλές… Είναι λοιπόν κρίσιμο να κατανοήσουμε ότι τα ζητήματα που σχετίζονται με το κράτος δικαίου είναι πολύ σοβαρά για να γίνονται αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης. Όλοι γνωρίζουμε τις θεσμικές αδυναμίες που έχουν επηρεάσει τη λειτουργία του ελληνικού κράτους στο παρελθόν. Ωστόσο, υπάρχουν αυτοί που εργάζονται για να τις διορθώσουν και άλλοι που απλώς τις καταγγέλλουν.»

Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια παρά τις θεσμικές δυσλειτουργίες που αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κυβέρνησης. Αυτή η πρόοδος αποτυπώνεται σε πολλές διεθνείς εκθέσεις», προσθέτει ο κ. Σκέρτσος.

  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Έκθεση για το Κράτος Δικαίου 2025: Αναγνωρίζει βελτίωση σε βασικούς τομείς θεσμικής λειτουργίας.
  • Η Διεθνής Διαφάνεια (2026): Καταγράφει αύξηση στους δείκτες αντίληψης διαφθοράς.
  • The Economist Intelligence unit στο Democracy Index 2025: Αντικατοπτρίζει ενίσχυση των δημοκρατικών διαδικασιών και των θεσμών.
  • “Anti-Corruption and Integrity Outlook 2026” από τον ΟΟΣΑ: Κατατάσσει τη χώρα μας δεύτερη μεταξύ κρατών-μελών ως προς τη βελτίωση στρατηγικών δημόσιας ακεραιότητας.

“Η πρόοδος αυτή δεν είναι συγκυριακή”,υπογραμμίζει ο υπουργός Επικρατείας. “Αντανακλά μια συνεπή μεταρρυθμιστική στρατηγική από το 2019 με συγκεκριμένα αποτελέσματα:

  • * Ενίσχυση λογοδοσίας μέσω νέου Πειθαρχικού Δικαίου και πλατφόρμα e-Peitharxika για μεγαλύτερη διαφάνεια.
  • * Ολιστική εθνική στρατηγική κατά της διαφθοράς με κεντρικό συντονισμό.
  • * Συμπλήρωση στα πρότυπα σύγκρουσης συμφερόντων καθώς επίσης σημαντικά βήματα στον τομέα lobbying και χρηματοδότησης κομματικών σχηματισμών.
  • * Ψηφιακά εργαλεία κι ανοικτά δεδομένα που διευκολύνουν την πρόσβαση πληροφοριών στους πολίτες.
  • * Νέα εργαλεία όπως το Ενιαίο Ψηφιακό Μητρώο Υποθέσεων Διαφθοράς.”

“Ωστόσο,” συνεχίζει ο υπουργός, “είμαστε μακριά από τον εφησυχασμό. Υπάρχουν ακόμα προκλήσεις όπως καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης όπου ήδη παρατηρείται πρόοδο χάρη στις μεταρρυθμίσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.”

“Η κατεύθυνση είναι πλέον ξεκάθαρη: η χώρα υιοθετεί συστηματικά τις προτάσεις διεθνών οργανισμών ενώ επενδύει σε σύγχρονα εργαλεία ώστε οι μεταρρυθμίσεις να φέρουν απτά αποτελέσματα,” καταλήγει ο κ. Σκέρτσος στην ανάρτησή του.

Scroll to Top