Στρατιωτική Παρέλαση για την 250η Επέτειο του Αμερικανικού Στρατού
Η στρατιωτική παρέλαση που έχει προγραμματιστεί για να γιορτάσει τη 250η επέτειο του αμερικανικού στρατού συμπίπτει με τα 79α γενέθλια του Ντόναλντ Τραμπ. Αυτή η εκδήλωση έρχεται λίγες ημέρες μετά την αποστολή στρατευμάτων στο Λος Άντζελες, προκειμένου να διαχειριστούν τις διαμαρτυρίες κατά των ενεργειών της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων. Χιλιάδες πολίτες έχουν βγει στους δρόμους μεγάλων πόλεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμμετέχοντας στο κίνημα «50501», το οποίο φέρει το μήνυμα «στην Αμερική δεν χρειαζόμαστε βασιλιάδες».
Η παρέλαση στην Ουάσινγκτον αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη επίδειξη στρατιωτικής ισχύος στην πρωτεύουσα από το 1991, όταν μια αντίστοιχη εκδήλωση με άρματα μάχης και πυραύλους σηματοδότησε την ολοκλήρωση του πρώτου Πολέμου του Κόλπου.
Σύμφωνα με τον στρατό, η παρέλαση «θα τιμήσει την ιστορία των ενόπλων δυνάμεων και θα περιλαμβάνει διάφορους τύπους στρατιωτικού εξοπλισμού, αεροπορικές επιδείξεις καθώς και συμμετοχή 6.700 στρατιωτών σε παραδοσιακές στολές». Η ημέρα θα κλείσει με τελετή κατάταξης και επανένταξης, επιδείξεις από τους Golden Knights και εντυπωσιακά πυροτεχνήματα.
Όσον αφορά τα οικονομικά στοιχεία της εκδήλωσης, οι αξιωματούχοι υπολογίζουν ότι το κόστος μπορεί να φτάσει έως και τα 45 εκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με πληροφορίες από το CNN.
Αντίκτυποι της Παρέλασης
Ενώ η παρέλαση ετοιμάζεται να πραγματοποιηθεί, οι αντιδράσεις είναι έντονες σε πολλές πολιτείες. Από το Λος Άντζελες μέχρι το Σικάγο, οι διοργανώσεις διαμαρτυρίας υπό τον τίτλο «50501» καλούν τους πολίτες σε συγκεντρώσεις ενάντια στη φιλοσοφία «όχι βασιλιάδες».
Διαδηλωτές συγκεντρώνονται επίσης στην Τζόρτζια και τη Νέα Υόρκη φωνάζοντας συνθήματα όπως «όχι βασιλιάδες».Όπως δήλωσε η Χάνα Στάους,μία από τις διοργανώτριες του κινήματος: “Αυτό που κάνουμε αφορά πραγματικά τους απλούς ανθρώπους που ενώνονται για πρώτη φορά απέναντι στην αυταρχική υπερβολή της εκτελεστικής εξουσίας”.
Παράλληλα, διαδηλωτές στο Χιούστον εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους κατά του “φασισμού” που συνδέεται με τη συγκεκριμένη παρέλαση καθώς αντίστοιχες κινητοποιήσεις λαμβάνουν χώρα στη Φιλαδέλφεια, το Σικάγο αλλά και πάλι στο Λος Άντζελες.