Επείγουσα ανάγκη για εργατικά χέρια: 80.000 κενές θέσεις στον τουρισμό πριν την κορύφωση της σεζόν

«Ζητούνται επειγόντως χέρια»: 80.000 κενές θέσεις στον τουρισμό λίγο πριν την κορύφωση της σεζόν
Έλλειψη Προσωπικού στον Τουριστικό Τομέα ‍της Ελλάδας

Στο επίκεντρο του Guardian βρίσκεται η κρίση έλλειψης προσωπικού που πλήττει την Αθήνα και άλλες περιοχές της χώρας, καθώς και τα νησιά, ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου με την αναμενόμενη αύξηση του τουρισμού. «Στην πρόσοψη της ταβέρνας «Καρυάτις»‍ σε μια πλατεία‌ με φοίνικες και λουλούδια, στη σκιά της Ακρόπολης, η επιγραφή⁤ τα λέει όλα: «Ζητείται⁣ προσωπικό – μάγειρες, σερβιτόροι, άτομα για ​κουζίνα», αναφέρει ‌η δημοσιογράφος Helena‌ Smith.

«Η εύρεση προσωπικού γίνεται ολοένα πιο δύσκολη», δηλώνει ο Δημήτρης Σταθοκοστόπουλος που διευθύνει το κατάστημα μαζί με τον αδελφό του. «Ο τουρισμός σίγουρα αυξάνεται, ⁣αλλά ⁤οι Έλληνες προτιμούν ⁢πλέον να εργάζονται σε γραφειακές θέσεις 9-5 χωρίς νυχτερινές βάρδιες ή εργασία τα⁢ Σαββατοκύριακα».

Όπως σημειώνει η‍ δημοσιογράφος, ⁤πλησιάζει η κορύφωση της θερινής περιόδου και οι ανάγκες για προσωπικό στον τομέα του τουρισμού γίνονται όλο και πιο ⁣επείγουσες.

Αν και η Ελλάδα είναι ένας από ⁣τους πιο ελκυστικούς⁣ προορισμούς στην Ευρώπη, το‌ διαθέσιμο εργατικό δυναμικό δεν επαρκεί. Λίγες εβδομάδες πριν​ από την έναρξη των αφίξεων των επισκεπτών ⁤εκτιμάται ότι ⁤υπάρχουν περίπου 80.000 κενές θέσεις εργασίας στους τομείς εστίασης και φιλοξενίας – έναν κλάδο που ‍αντιστοιχεί στο 25% του ΑΕΠ της ‌χώρας. Ωστόσο, ⁣δεν είναι μόνο ⁤στην Αθήνα που παρατηρούνται προβλήματα· ξενοδόχοι σε όλη τη χώρα προσπαθούν ‍να βρουν υπαλλήλους για θέσεις όπως ρεσεψιονίστες,⁣ καθαρίστριες και μάγειρες.

Σε ⁢δημοφιλή νησιά όπως⁤ η Κρήτη και η‌ Ρόδος αυξάνονται οι‌ αναφορές για “κλοπή”‍ υπαλλήλων⁤ από ανταγωνιστές μέσω υποσχέσεων καλύτερων μισθών και συνθηκών εργασίας. ⁢«Αυτό είναι εν ‍μέρει αποτέλεσμα ‍των επιπτώσεων της​ πανδημίας Covid-19 που έχει πλήξει‍ ολόκληρη την Ευρώπη· ωστόσο στην Ελλάδα το ζήτημα είναι ‍ιδιαίτερα έντονο», δήλωσε ο​ Γιώργος Χότζογλου πρόεδρος της Πανελλήνιας⁣ Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό (ΠΟΕΕΤ) στο Guardian. «Βλέπουμε‌ μια πρωτοφανή έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού ειδικά ⁤στους τομείς⁣ φιλοξενίας και εστίασης μετά‍ την αποχώρηση πολλών υπαλλήλων κατά τη διάρκεια των ‍lockdowns». Για τον Χότζογλου βασικός παράγοντας παραμένει η⁣ εποχικότητα: «Μετά τη λήξη της σεζόν οι εργαζόμενοι δικαιούνται μόλις⁣ τρεις μήνες επίδομα‍ ανεργίας.Σε περίοδο οικονομικής κρίσης πώς θα μπορέσουν ⁣να επιβιώσουν μέχρι την επόμενη χρονιά;»

Το άρθρο συνεχίζει λέγοντας ότι προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση -και υπό πίεση από πολιτικούς εκπροσώπους-, η κυβέρνηση προχώρησε στη ‌νομιμοποίηση‌ περίπου 30.000 παράτυπων μεταναστών ως μέρος μιας στρατηγικής λύσης στο πρόβλημα αυτό. Παράλληλα έχουν υπογραφεί συμφωνίες συνεργασίας με χώρες όπως Αίγυπτος,⁢ Βιετνάμ, Μπαγκλαντές καθώς επίσης Γεωργία κι Ινδία για “εργασιακή κινητικότητα”.

Aιτούντες άσυλο ‍που πρόσφατα διαμένουν σε δομές φιλοξενίας θα αρχίσουν εργασία στη ‍Βόρεια Ελλάδα αυτό ‍τον μήνα μετά από εκπαίδευση από τον ΣΕΤΕ.

Η Ελλάδα έχει αρχίσει ενεργά ⁤να στρατολογεί προσωπικό ‌διεθνώς διοργανώνοντας ​ημέρες καριέρας στη Γερμανία , Ολλανδία ‍κι Ηνωμένο Βασιλείο . Εκτός από⁤ ξένους εργαζόμενους υπάρχει επίσης ελπίδα⁣ ότι⁢ Έλληνες⁣ πολίτες που είχαν μεταναστεύσει ‌κατά τη διάρκεια προηγούμενων κρίσεων θα επιστρέψουν σύμφωνα με δηλώσεις του Σπύρου Πρωτοψάλτη διοικητή Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Scroll to Top