Επένδυση 41 εκατ. ευρώ για 33 έργα νερού: Μάχη κατά της λειψυδρίας από το ΥΠΕΝ

ΥΠΕΝ: Πάνω από 41 εκατ. ευρώ για 33 έργα νερού και αντιμετώπιση της λειψυδρίας

Νέα Χρηματοδότηση για Υδάτινα Έργα στην Κεντρική Μακεδονία και Ήπειρο

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, υπέγραψε απόφαση που αφορά την ένταξη δήμων και Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) από τις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ηπείρου σε ένα ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Αυτή η πρωτοβουλία υλοποιείται μέσω του προγράμματος «Παρεμβάσεις παροχής πόσιμου νερού και διαχείρισης υδάτων» του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης του ΥΠΕΝ.

Η εν λόγω δράση περιλαμβάνει 7 έργα σε 7 δήμους με συνολικό προϋπολογισμό 10.285.363 ευρώ, στοχεύοντας στην καταπολέμηση της λειψυδρίας.Το ποσό αυτό προστίθεται σε προηγούμενες αποφάσεις που αφορούσαν 26 έργα σε 18 δήμους (9 από αυτούς είναι νησιωτικοί). Με αυτή τη νέα χρηματοδότηση, η συνολική επένδυση για τη διαχείριση των υδάτων ξεπερνά τα 41 εκατομμύρια ευρώ για συνολικά 33 έργα σε 25 δήμους.

Παρεμβάσεις στα Δίκτυα και το Ζήτημα του Αμιάντου

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο, οι νέες παρεμβάσεις θα επιλύσουν προβλήματα περιοχών στη Βόρεια Ελλάδα που δεν είχαν πρόσβαση στο επίσημο δίκτυο ύδρευσης ή εξαρτώνταν από μη επίσημα ιδιωτικά δίκτυα. Παράλληλα, το πρόγραμμα εστιάζει στη μείωση των απωλειών νερού λόγω παλαιών δικτύων αμιάντου, οι οποίες φτάνουν το ποσοστό του 60% έως και 70%.

Στο πλαίσιο των εγκεκριμένων έργων περιλαμβάνονται:

  • Δημιουργία νέων γεωτρήσεων.
  • Επέκταση των ήδη υπάρχοντων δικτύων.
  • Κατασκευή μονάδων αφαλάτωσης.
  • Ίδρυση νέων δεξαμενών ύδρευσης.

Eθνικό Ολιστικό Σχέδιο και Δημόσια Διαβούλευση

K κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσίασης ο Σταύρος Παπασταύρου τόνισε ότι αυτές οι χρηματοδοτήσεις αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου εθνικού σχεδιασμού. Αναφέρθηκε επίσης ότι την προηγούμενη εβδομάδα τέθηκε προς δημόσια διαβούλευση η πρώτη «Εθνική Στρατηγική για τα Ύδατα». Σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει η διαδικασία διαβούλευσης σχετικά με νέο νομοσχέδιο για τη διαχείριση των υδάτων.

“Το νερό είναι δημόσιο αγαθό. Για εμάς στο ΥΠΕΝ κάθε ευρώ που επενδύεται στην αντιμετώπιση της λειψυδρίας επιστρέφει πολλαπλάσιο στον πολίτη. Η εξασφάλιση επάρκειας ασφαλούς, προσιτού και ποιοτικού πόσιμου νερού – αυτού του δημόσιου αγαθού – αποτελεί αδιαπραγμάτευτη εθνική προτεραιότητα.”

Συμμετέχοντες στην Εκδήλωση

Sτην παρουσίασή τους συμμετείχαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Τάσος Χατζηβασιλείου καθώς επίσης βουλευτές όπως ο Αναστάσιος Μπαρτζώκας (Ημαθίας), ο Σπυρίδων Κυριάκης (Πρέβεζας), οι Γεώργιος Καρασμάνης, Διονύσιος Σταμενίτης καθώς κι ο Βασίλειος Βασιλειάδης (Πέλλας) μαζί με τον Ιωάννη Γιώργο (Χαλκιδικής).

Eπιπλέον συμμετείχαν οι δήμαρχοι των περιοχών όπου θα πραγματοποιηθούν τα έργα: Ελπινίκη Ανδρεάδου (Λαγκαδά), Παντελεήμων Τσακίρης (Ωραιοκάστρου), Εμμανουήλ Καρράς (Νέας Προποντίδας), Γεώργιος Τάτσιος (Σιντικής), Γεώργιος Γιολδάσης (Ζηρού), Ευστάθιος Φουντουκίδης (Πέλλας) καθώς κι ο Νικόλαος Κουτσογιάννης (Νάουσας).

Κύλιση στην κορυφή